Министърът на туризма пристигна на изненадващо посещение в Банско

04 Февруари 2021 | 17:00
0 коментара
Общество

Министърът на туризма Марияна Николова пристигна на изненадващо посещение в Банско. Целта на визитата ѝ, както каза тя, е да установи спазват ли се мерките разпоредени със заповед на здравния министър, има ли контрол в местата за настаняване и за хранене в туристическите обекти, както и каква е заетостта в Банско. 

Министър Николова обяви, че има очаквания според метеорологичните прогнози сезонът да продължи поне до средата на месец април, както и че в рамките на седмица се е увеличила заетостта и тя надвишава 50 % в някои от хотелите. 

Проверките показват, че бизнеса отговорно и стриктно спазва всички правила и противоепидемични мерки и министърът на туризма апелира това да продължи. В един от хотелите, където заедно с кмета на Банско Иван Кадев влязоха на инспекция, тя установи на място, че всички изисквания се изпълняват внимателно, на място се заснемаха сцени и от сериала "Ол Инклузив". Специално внимание министър Николово обърна на "Ковид помещението", на определеното разстояние в мястото за хранене, както и, поставените на видно място, разпоредби на министерството на туризма.

По повод поставените искания от страна на бизнеса, задължителните PCR тестове за чужденци на влизане в страната да имат като алтернатива и антигенни тестове, при положение, че те са признати от единната информационна система у нас, тя потвърди, че се водят разговори със здравните власти по този въпрос.

Кметът на Банско Иван Кадев информира, че в рамките на седмица Банско са посетили 7 800 туристи, от които 3 800 румънци. Българи, гърци, украинци и жители на Северна Македония също са сред гостите на курорта тези дни.

И кметът апелира за спазване на мерките, за да може Банско да остане сигурно място за туризъм и отдих. В града се забелязва значително оживление, като прави впечатление, че има и много българки туристи. 

Особено внимание министър Марияна Николова обърна на факта, че за първи път тази година има бум на посещенията на чешки туристи – 803 за последния месец, при 62 през същия период на миналата година, което е знак, че и Чешката република преоткрива България, като алтернатива за зимен туризъм.

Благодарение на навременните мерки и издадените от министерство на туризма единни правила приети през есента на тази година, България е стерилна и безопасна дестинация, категорична бе при посещението си в Банско министър Николова. 

Тя посети на място и първа станция на кабинковия лифт, за да установи спазват ли се мерките за дистанция, дезинфекция и др.

Добавете Вашия коментар

TOP