Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в Благоевград с коментар по актуални теми

16 Февруари 2024 | 12:06
3 коментара
Общество
Благоевград
Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в Благоевград с коментар по актуални теми

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова пристигна на посещение в Благоевград, за да вземе участие в дискусия на тема „Отживелица ли е социалната държава“ в Библиотека „Паница“ в Студентски център „Америка за България“ на кампуса на АУБ в Благоевград. Преди началото на срещата тя даде кратък брифинг пред медиите, с коментар по актуални теми, сред които присъединяването на България към еврозоната, предстоящата ротация в кабинета „Денков-Габриел“, недостига на работна ръка, за който сигнализират работодателските организации и други.

За еврозоната и ротацията:

Министър Шалапатова коментира, че действително сред обществото има страх от предстоящата промяна, затова апелира хората внимателно да следят всяка информация, която излиза от официалните държавни източници. По думите й ползите от присъединяването на България към еврозоната ще бъдат много.

Има много притеснения сред обществото, че при обмяна на доходите като възнаграждения, пенсии, социални плащания, от лева към еврото, хората ще търпят загуби. На този етап нямаме такива очаквания. При България хубавото е, че така или иначе имаме обвързан курс на лева към еврото, така че такова сътресение няма да има“, каза още тя.

Относно ротацията и поста й като министър на труда и социалната политика, министър Шалапатова подчерта, че е готова да „предаде щафетата“ на следващ министър, ако обществото не е доволно от работата ѝ.

„Ако обаче имат доверие в моята работа и ако аз съм полезна за това да имаме ефективен пазар на труда, компетентна работна сила, добра социална закрила и усещане на младите хора, че България е страната, в която да останат и да реализират потенциала си, аз съм готова да остана“, добави тя.

За социалната държава и внасянето на работна сила от трети страни:

Министърът на труда и социалната политика определи срещата си с младите хора в Американския университет като изключително важна, като очакванията й са да чуе добри идеи, които биха могли да намерят място в реализирането на реални политики. По думите й социалната държава не е отживелица и подчерта, че трябва да живеем в социална държава, защото, особено след COVID пандемията всички си даваме сметка, че най-важното това е живота, здравето и хармоничните отношения между нас хората.

Ние живеем в една все по-дигитализираща се среда, общуването става все по-посредствено от дигиталните технологии и забравяме човешкото общество. Затова единствения начин България да бъде още по-красивото място за децата и младите хора, това е да я направим още по-социална, а това става, когато младите хора участват в дизайна на политиките, когато гласът на младите хора влиза в решенията, които ние ще вземем за тяхното бъдеще, което всъщност е сегашното настояще“, подчерта тя.

По отношение привличането на работна ръка от трети страни, министър Шалапатова каза, че приоритет е осигуряването на работа за българските граждани, но и добрия диалог с бизнеса и подпомагането му. Поради тази причина държавата инвестира изключително сериозен ресурс по Плана за възстановяване и развитие и по Програмата за развитие на човешките ресурси. Целта е 500 хил. души да получат безплатен достъп до обучения, които са свързани с квалификация, преквалификация и дигитални компетенции, защото това е изключително важно. Тоест моят приоритет е първо да бъда партньор на хората на българския пазар на труда.

„В разговори с работодателските организации, те са споделили, че дори в момента около 300 хил. души не достигат на пазара на труда. Тогава, когато този капитал не е наличен в момента, а бизнеса има нужда от него, ние съответно трябва да бъдем партньори, така че тук реализираме политика за трудова миграция на компетентна работна сила“, поясни тя. 

Добавени коментари

Боби публикува:
17 Февруари 2024 | 20:03
Поредната лека с гръмки фрази. Мога да изброя поне 5 социални групи в риск, за които лелята мълчи.
Асен публикува:
17 Февруари 2024 | 17:13
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone
Георги публикува:
16 Февруари 2024 | 18:40
А среща с Гном нямаше ли

Добавете Вашия коментар

TOP