Министър Стоянов обвини БСП в "умишлено заблуждаване на обществото и дезинформация"

02 Март 2024 | 10:08
0 коментара
Политика
България
Министър Стоянов обвини БСП в умишлено заблуждаване на обществото и дезинформация
От пресцентъра на МВР разпространиха официална позиция от страна на министър Калин Стоянов по повод разпространени от БСП чрез медиите въпроси.

Публикуваме позицията на министър Стоянов без редакторска намеса:

"Позиция на министъра на вътрешните работи

По повод разпространени от БСП чрез медиите въпроси съм длъжен да уточня следното:

Нинова размаха документ и заяви: Европа ни изпраща убийци и изнасилвачи от Сирия и Афганистан

На първо място - некоректното боравене с понятия с цел умишлено заблуждаване на обществото е дезинформация, срещу която всички заедно следва да се борим.

Днес на проведения парламентарен контрол ясно заявих, че с полета на 08.02.2024 г., съгласно Спогодбата между правителството на България и правителството на Германия за обратно приемане и транзитиране на лица (спогодба за реадмисия), са пристигнали 18 граждани на Сирия и шестима граждани на Република България.

Сирийските граждани са с предоставена международна закрила в Република България в годините назад, даваща им право да пребивават на територията на страната. Те имат издадени български документи за самоличност и удостоверение за пътуване зад граница, с които могат да напускат и да влизат в страната. Именно на това основание сирийците попадат в приложното поле на Спогодбата за реадмисия, а не на Регламент Дъблин, и в изпълнение на нея са приети в България.

Шестимата българи (по рождение български граждани) са извършили престъпление на територията на Германия, за което са изтърпели наложената им там присъда и след получено официално уведомление съгласно чл. 3, ал. 4 от Спогодбата, включително и за това, че са криминално проявени, са върнати в България.

Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Федерална Република Германия обхваща връщане както на собствени (български), така и на граждани на трети страни, които имат даден вид легално пребиваване в Република България.

Като държава членка на ЕС България ще продължи да изпълнява всички сключени международни актове, включително Регламента Дъблин и реадмисионните спогодби.

За пореден път апелирам за отговорно отношение и въздържане от неразумна игра със страховете на хората".Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP