Министър Шишков: Усилено се работи по укрепване на свлачището в района на тунел „Железница“, през август пускат едното трасе за движение

04 Май 2023 | 16:58
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Министър Шишков:  Усилено се работи по укрепване на свлачището в района на тунел  Железница , през август пускат едното трасе за движение

силено се работи по укрепване на свлачището в района на тунел „Железница“ на АМ „Струма“, през август пускат едното трасе за движение. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който извърши инспекция на двете свлачища в района, предстои по – късно да провери и дейностите по възстановяването на Покровнишния мост.

Министърът коментира, че автомагистрала „Струма“ е една от най – важните пътни артерии в България и е в интерес на всички тя да бъде завършена в цялост, колкото се може по – скоро. Шишков прибави, че тази магистрала, а и други магистрали в страната са били „заспали“, но вече се работи активно по тях – на места процедурно, на други със строители на терен.

„Искаме да направим така, че докато се работи по укрепване на свлачището, да подготвим документите, включително и разрешителното за полазване, така че да може да пуснем тунела, който е готов“, отбеляза служебният министър.

По темата, свързана с изграждането на участъка на автомагистрала „Струма“ в Кресненското дефиле, министърът коментира, че е издал разрешително за строеж в много малък участък, но подчерта, че това не предопределя избора на трасе.

В момента тече процеса по завършване на екологичните мерки от страна на Министерството на околната среда и водите, като този процес зависи и от Европейската комисия. Едва след това ще може да се говори за избор на трасе, стана ясно от думите на служебния минситър.

„Продължава да се прави анализ на мерките, който ще бъде готов до няколко месеца. Има вариант за запазване на действащия ОВОС“, посочи той и допълни, че след анализа на мерките ще стане ясно дали действително той ще може да бъде запазен. По думите му ако това се случи, то ще може да се спести време и реално да започне строителство.

Добавете Вашия коментар

TOP