Министър Рашков: ГЕРБ активно заплаща участието си в изборите, за да влезе отново във властта

05 Ноември 2021 | 07:23
0 коментара
Общество
Министър Рашков: ГЕРБ активно заплаща участието си в изборите, за да влезе отново във властта

ГЕРБ активно заплаща участието си в изборите и желае на база на престъпления, които се извършват преди изборите, да влезе отново във властта, което е позорно за една политическа партия.

Това обяви на брифинг вътрешният министър Бойко Рашков след акции в населени места за нарушаване на изборни правила.

Работи се по случай с известен политически активист в Симеоновградско, който е осигурявал чрез посредник финансови средства и е ангажирал няколко души, които да гласуват за ГЕРБ, добави Рашков, цитиран от бТВ.

Има свидетели, които се разпитват пред съдия. Този, който е осигурил посредничеството, ще бъде задържан, обяви още Рашков.

 

Над 20 000 лв. в различна валута са открити у роднините на кмета на Симеоновград Милена Рангелова. Иззети са списъци с имена и лични данни, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. Арестувани са синът на Рангелова - Александър и съпругът ѝ Пенко, предаде БНР.

Акция срещу купуването на гласове се провежда в цялата Хасковска област. В с. Малко Градище, община Любимец, са арестувани също кметицата на село и съпругът ѝ. В търговски обект, стопанисван от тях, са открити списъци и пари.

В Хасково също има задържани.

По списъци се разпитват 10 души.

 

"Има задържани за злоупотреби по строителството на магистрала "Хемус", но ще има и още", обяви още вътрешният министър Бойко Рашков, който е в Симеоновград заради акцията срещу купуване на гласове, при която стана ясно, че са задържани съпругът и сина на кметицата на града.

 

"Водно строителство" е една от проверяваните фирми, които са усвоили авансово пари за аутобана. Според Рашков собственикът на дружеството е приближен на ГЕРБ. "Събрали сме достатъчно информация. Срещнали сме се със стотици хора. Българският народ е ограбен. Ако се докаже това, което е очертано в разследването, ще означава, че хората ще платят още веднъж за магистралата. Някои от фирмите заявиха, че отпуснатите им пари вече не са при тях", каза Бойко Рашков и припомни, че един от собствениците на фирми, ангажирани със строителството е превел в Дубай 21 милиона лева от началото на годината. "Ще поискаме от прокуратурата, вместо да бави разследването, да обърне внимание на това, което сме събрали и да предложи на съда за задържи някои лица. Става дума за десетки милиони, изтекли от бюджета. Тези средства са преминали през банка, свързана с Бойко Борисов", каза още Бойко Рашков.

По-рано стана известно, че голяма сума пари и списъци на хора с личните им данни са открити в дома на кметицата на Симеоновград.

МВР разследва схема за изборна търговия, съобщи БНТ.

От МВР официално съобщиха:

При акция на полицията в Симеоновград са намерени списъци с лични данни на избиратели и големи суми пари.

Списъците с имена на избиратели са с данни от 2019 година, когато имаше избори за ЕП. Част от тях са от Симеоновград, както и близките села. В един от списъците са отбелязвани имена, като за всяка политическа партия маркирането е ставало с различен цвят.

 

В Любимец са проверени два адреса, на които са открити големи суми пари в брой, половин килограм злато, лични и дебитни карти. 

 

В Малко Градище е проверен търговски обект, стопанисван от съпруг на кметицата на селото. Намерени са списъци с имена, образувано е досъдебно производство заради купуване на гласове. Задържани са и двамата, смята се, че са работили за ГЕРБ. bTV и БНТ разпространиха снимки от операцията, на която се вижда мъж с белезници, поставен на колене пред къщата си.

 

Милена Рангелова е кмет на Симеоновград от 2015 г. Първия си мандат тя печели като кандидат на Реформаторския блок, но през 2019 г. вече е издигната от ГЕРБ.

 

От няколко дни МВР извършва национална операция по сигнали за подготовка за купуване на гласове преди изборите на 14 ноември.

Очаквайте подробности

 

 

Рашков: Известен активист в Симеоновградско осигурил чрез посредник няколко души да гласуват за ГЕРБ

 

Добавете Вашия коментар

TOP