Министър Петков: Комисия влиза в Българската банка за развитие (ББР)

17 Май 2021 | 08:48
1 коментара
Общество

Специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие (ББР), за да види защо е подпомагала 8 души, от които 4-ма може би са свързани индиректно с Делян Пеевски. Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков в интервю за телевизия Би Ти Ви (bTV).

„Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност, заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и

защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почти 1 милиард на 8 човека, от които 4 са може би свързани”,

коментира Петков. Според него и другите „не са случайни”.

„За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР или банката, финансирана с държавни пари – нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, да помага на малкия бизнес, който не успява да се финансира от част от търговски банки.

Първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 милиона, над 118 милиона е получил всеки от тях, огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми.

За четири от тези осем – има и журналистически разследвания за тях, които показват, че

вероятно има недиректна връзка с Пеевски.

Над 500 милиона са дадени на тези фирми”, каза още служебният министър на икономиката.

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев коментира темата в предаването „Здравей, България” по NOVA. „Очевидно министър Кирил Петков знае повече от мен за проверката в Българската банка за развитие. Около 1 млрд. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не е и малки. Факт е, че те са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски. За мен това е скандално, защото това е държавна банка.

Оказва се, че основната политика на държавата е била да крепи големият бизнес, а аз бих казал олигархията”,

каза Кутев.

„Факт е обаче, че само за три дни служебното правителство направи много, а ние няма да спрем дотук”, категоричен е той.

Добавени коментари

Чингапук Големите Яйца публикува:
17 Май 2021 | 08:55
Много е прав служебния министър! ББР наистина е създадена с наши, държавни, пари за подпомагане на малкия и следния бизнес само, а не на големите олигарси-крадци! Тази сутрин по Нова телевизия един гербераст твърдеше, че нямало значение големи или малки били кредитополучателите, ако си връщали заемите?!? По принцип това е вярно, но не и за ББР, която отпуска нисколихвени или безлихвени кредити именно и САМО на малки и средни частни фирми! Тя затова е и създадена, а не да дава държавни помощи на едрите олигарси-милиардери! А че са отпуснати милиарди на Шиши бе известно преди повече от година, но Боко нищо не направи за разследване, а шефът на ББР Мавродиев, крадлив гербераст, го покриха някъде с откраднатите милиарди, вместо да му конфискуват всичко и вече да трие наровете при бай Ставри!

Добавете Вашия коментар

TOP