Министър Николина Ангелкова: До края на годината ще бъдат приети 11 от общо 12 наредби към Закона за туризма

12 Ноември 2015 | 07:43
0 коментара
Общество
Министър Николина Ангелкова: До края на годината ще бъдат приети 11 от общо 12 наредби към Закона за туризма

До края на годината ще бъдат приети 11 от общо 12 наредби към Закона за туризма. Това каза за „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя обясни, че основната цел за следващата година е превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация.


„Имаме 5 наредби влезли в сила, едната от които е най-важната, свързана с категоризацията на местата за настаняване и хранене, която е и основата в туристическия бизнес. През зимния сезон предстои да се приеме наредбата за информационната обезпеченост на ски пистите и ски патрулите“, каза министърът.

Друга наредба, която предстои да се гласува е тази за туристическа информация.

„Това е първата стъпка в борбата със сивия сектор. Предстои и втората стъпка за следващата година – свързване на регистрите с хотелите с НАП и МВР, за да може в реално време да се получава информация за регистрираните туристи“, обясни Ангелкова.

Тя добави, че останалите наредби са свързани с хижите, туристическите информационни центрове, екскурзоводите, планинските водачи и балнео и спа туризма.
Министър Николина Ангелкова каза още, че предстои да бъдат внесени промени в Закона за туризма. По думите й акцент се поставя върху консолидацията на бранша, тъй като повече от 203 туристически сдружения са вписани в Националния туристически регистър, което не позволява да има единна представителност.

Друг основен проблем е статутът на националните курорти. Междуведомствена работна група работи, за да се стигне до балансирано решение, така че курортите да имат обща визия по отношение на инфраструктурата, зелените площи и цялостната реклама.

Добавете Вашия коментар

TOP