Министър Николай Нанков: Благоевградският регион е едно от най-привлекателните места за правене на бизнес в цялата страна

31 Август 2017 | 16:34
0 коментара
Общество

Благоевградският регион е едно от най-привлекателните места за правене на бизнес в цялата страна, заради което изграждането на автомагистрала „Струма“ е от огромно значение. Това каза по време на дискусия на тема „Да! На българските региони!“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той подчерта, че има косвена връзка между строителството и строителната икономика, както и че бизнесът се нуждае от качествена и ефективна инфраструктура. Министър Нанков допълни, че автомагистрала „Струма“ е много важна за развитието на региона и изобщо на Европа, защото тя е част от четвърти транспортен коридор, който минава единствено и само през страни-членки на Европейския съюз.

„Има тенденция към това големите проекти да пораждат и големи спорове и страхове. Например споровете за изграждането на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле споровете са за пазенето на биологичните видове. Жителите на близките села пък се опасяват че няма да могат да стигнат до нивите си. Нашата задача е да балансираме между всички притеснения и искания“, добави министърът. Той подчерта, че в България участъците, които са известни като пътя на смъртта са 2: пътят Бяла-Русе и Кресненското дефиле.

„Всички си даваме сметка, че строителството на участъка не трябва да се отлага. Въпросът е от къде да мине. Във всички сценарии и измерения вариантът е най-подходящият вариант за строителството на магистралата в района на дефилето е Източен вариант Г1050. Този вариант е удачен дори и от екологична гледна точка“, посочи министър Нанков.

По думите му една от тревогите на местните е, че бизнесът ще замре, но предвиждат решение и за този проблем, чрез изграждането на 2 зони за отдих и търговия в двете посоки. „Миналата седмица с кмета на Симитли – Апостол Апостолов, поехме ангажимент и вече разработваме изграждането на зона за търговия“, уточни той. Министър Нанков припомни, че на 11 септември предстоят обществените обсъждания в Симитли и Кресна за строежа на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле, след което ще има повече яснота по въпроса. Според него през октомври ще има вече решение, за да може през 2019 година да започне самото строителство на най-тежкия участък от автомагистралата.

Относно Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради министър Нанков заяви: „Кметът Камбитов изпълва със съдържание думите регионално развитие и благоустройство. Чрез санирането хората свикнаха да решават общите си проблеми с общи усилия. Програмата не само спестява, но и сплотява. Подобрихме контрола по програмата. Работна група разработи едни по-ясни критерии за нейното изпълнение и финансиране. Септември месец ще има дебат в Народното събраниеи ще се даде яснота за развитието и бъдещето на тази програма“.

За облекчаването на административните процеси и процедури министърът коментира, че това е много засягана тема по втория най-променян закон в страната, но според него със съвместните усилия и на правителството, и на общинските администрации, трябва да се насочат тези услуги към гражданите и бизнеса.

Добавете Вашия коментар

TOP