Министър Нанков: Ще изтърпим политическите критики, но да няма сътресение в транспортния бранш с тол системата

10 Юли 2019 | 17:18
0 коментара
Общество

Предпочитам да изтърпим всички политически критики, но да не внесем сътресение в транспортния бранш с тол системата. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време дебатите по Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Нанков посочи, че предпочита българските граждани да бъдат спокойни и доволни при въвеждането на тол системата. 

„Според анализа на Световната банка въвеждането на тол тарифите не би трябвало да се отрази съществено на цената на крайните продукти, защото един ТИР не превозва 1 кг захар, а няколко тона. Става дума за икономически анализ, който не съм убеден, че някои от колегите от парламентарната група на БСП биха могли да разберат, затова няма да губя времето на целия парламент“, каза още Нанков. 

Той посочи, че МРРБ води този необходим дебат за тарифирането и първоначалния обхват на пътищата с тол система. 

„За да бъде възприета и прокарана една толкова съществена реформа като бъдещата електронна система за таксуване на републиканските пътища, е необходимо да има обществен консенсус, а не стресово въвеждане. Убеден съм, че ако на 16 август стартираме търговската експлоатация на система при непостигнат баланс на обществения интерес, вие ще сте първите, които гръмко ще подкрепят евентуалния протест на превозвачите“, допълни още заместник-министърът. 

"До началото на месец юли имаме събрани над 254 млн. лв. от електронни винетки", отчете Нанков. 

„Не се опитвайте да прокарате тезата, че видите ли, няма въведен тол, няма и приходи. Има и до момента ги преизпълняваме“, посочи още Нанков. 

По думите му планираните приходи от електронната винетка за 2019 г. до 16 август тази година са в размер на 240 млн. лв. Само до началото на месец юли имаме събрани над 254 млн. лв. от електронни винетки. Това не се дължи на занижените прогнози, а на факта, че колегите от Националното тол управление създават необходимата организация“, посочи още Нанков. 

Той подчерта, че този дебат е нямало да се състои, ако не е имало политическа воля за въвеждането на тол системата. 

„Хората може да са забравили вашите мандати, но нека попитаме защо вие не въведохте тол системата? Наистина не е лесно. Вие добре си давахте сметка. Вие също имате представители, ваши партийни членове на браншови организации на превозвачите, те сами си дават ясна сметка колко труден е балансът между различните видове интерес“, допълни заместник-министърът.

Добавете Вашия коментар

TOP