Министър и премиер заявиха в Сандански, че изграждането на ГКПП между Струмяни и Берово е приоритет

01 Април 2022 | 10:17
0 коментара
Бизнес
Министър и премиер заявиха в Сандански, че изграждането на ГКПП между Струмяни и Берово е приоритет

На срещата в Сандански  беше дискутирана Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Северна Македония. За периода до 2027 г. България е успяла да договори увеличение с 50% на ресурса по съвместната програма, стана ясно по време на форума. С над 31 млн. евро от ЕС ще се финансират 3 важни за региона проекта. 9,3 милиона евро са за изграждането на новия граничен пункт „Струмяни – Берово“. 14 милиона евро ще са за интегрирани териториални инвестиции, а останалите 4,6 милиона евро ще се инвестират в изграждане на зелени площи, развитие на градски и крайградски зелени площи и др.

Министърът на местното самоуправление на РСМ Горан Милевски каза пред кметовете от двете държави, че за пръв път се прави толкова мащабна среща.  „С моя колега Караджов мислихме как да доближим гражданите и стигнахме до извода, че това се прави най-пряко с градоначалниците“, каза Милевски. „Когато вие сте близки едни с други, ще бъдат и гражданите на двете държави“, обърна се към кметовете министърът на местното самоуправление на РСМ и пожела да създадат повече и по-големи съвместни проекти в рамките на следващия програмен период на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Северна Македония.

По време на срещата на общините от България и Република Северна Македония бяха представени възможностите за финансиране на македонски общини от фонд Флаг. Като най-реалистичен беше очертан вариантът да се даде кредитна линия на  институция от Република Северна Македония, която да финансира македонски общини чрез вторични заеми. Фонд ФЛАГ и МРРБ могат да подпомогнат създаването на една такава финансова институция, като предоставят ноу-хау, експертиза и опит за изграждане на структура, система и процедури.

Добавете Вашия коментар

TOP