Министър Димов обжалва в съда решението за Национален парк " Пирин"

02 Април 2019 | 13:06
1 коментара
Общество

На 27 март министърът на околната среда и водите Нено Димов е обжалвал решението на Върховния административен съд от 7 март 2019 г., с което се постановява, че планът за управление на Национален парк "Пирин" трябва да бъде подложен на екологична оценка, съобщават от WWF. 

Министерството настоява такава да не се прави, въпреки че ВАС за втори път решава, че такава екооценка е необходима. Тя трябва да покаже доколко планът е годен да допринася за основната функция на парка - устойчиво опазване на горите, водните ресурси и защитените видове в Пирин.

На 7 март тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Димов да не извършва екологична оценка на Национален парк "Пирин".

Тогава върховните магистрати дадоха задължителни указания по тълкуването и прилагането на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие.

Трите закона регулират плановете за управление на защитените територии и изискват извършване на екологична оценка.

Добавени коментари

Petra публикува:
02 Април 2019 | 15:20
Струва ми се, че цялата работа с тази екологична оценка се прави с цел забатачване на ситуацията около Пирин и Банско, и може да се прехвърли и върху останалите ни курорти

Добавете Вашия коментар

TOP