Министър Димитров от Банско: Българският турист ще продължи да е номер 1 в България

10 Ноември 2022 | 13:09
2 коментара
Общество
Министър Димитров от Банско: Българският турист ще продължи да е номер 1 в България

Има и голям интерес от страна на Обединеното кралство

Очакванията на туристическия бранш са за по-добър сезон през тази година в сравнение с миналата, каза министърът на туризма Илин Димитров в Банско, където участва във форума „БГ ТУРИЗЪМ – ЗИМА 2022/2023“, организиран от БТА.

[Как да възстановите мъжката сила дори на 70 години. Рецепта]
Как да възстановите...
[Брадавиците ще изсъхнат и паразитите ще излязат! Домашен метод]
Брадавиците ще изсъхнат...
[Едно отдавна забравено хапче изчиства вените за нула време]
Едно отдавна забравен...
[Инконтиненцията на урина при жените се лекува по един прост начин]
Инконтиненцията на урина...

Българският турист ще продължи да е номер едно в България. Има и голям интерес от страна на Обединеното кралство, откъдето има над 30 процента повече записвания от миналата година. Ръст бележат и заявките от Румъния – с над 7 процента, Израел – също.

Навсякъде виждаме засилен интерес към България. Донякъде помага и това, че тук успяхме да задържим цените на услугата на добро ниво, докато в Централната Европа тези цени поскъпнаха около два пъти. В България ръстът е около 2-2,5 процента и кореспондира с икономическата ситуация, каза Илин Димитров.

Той посочи, че вчера се е върнал от изложение в Лондон, където основата тема е била свързана с предстоящия зимен сезон. Светът започна да говори за туризъм все повече, коментира министърът.

Министър Димитров посочи, че новината за субсидии за електрическа енергия е желана и чакана, и ще помогне на хотелиерите да могат по-устойчиво да ценообразуват и да знаят какви ще бъдат разходите им. „Хотелиерите ще преценят дали тази помощ е достатъчна, но е факт, че има мярка, която задържа цената на тока при сериозната инфлация“, каза министърът. Той посочи, че би било хубаво да има решение и за компенсации за природния газ, но допълни, че това е европейско решение.

Според него това, което има в България като съотношение цена-качество, е настина добро. „Продължаваме политиката на предишното правителство – да развиваме и алтернативния вид туризъм. Правим срещи в пет държави с представители на бизнеса, за да покажем, че държавата застава зад туризма, каза още министърът.

Той съобщи, че към хотелиерите, приемащи украински бежанци, са изпратени писма, с които са поискани извлечения от резервационните им системи и тези за изхранване, за да няма пропуснати плащания, а по този начин министерството показва грижа за бранша.

Министерството е започнало кампания и за популяризиране на туризма в няколко държави, първата от които е била Полша. Предстои такива срещи да бъдат направени и в Израел, Великобритания, Германия, Чехия, Унгария. Те ще бъдат осъществени преди началото на летния сезон.

Събитието днес е изключително важно, каза министърът по повод форума „БГ ТУРИЗЪМ – ЗИМА 2022/2023“ в Банско, който обсъжда перспективите в туризма и се провежда в Народно читалище „Никола Вапцаров“ в града.

Дискусията е организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Това е второто издание от инициативата на БТА за форуми, които ще се провеждат два пъти всяка година в началото на летния и зимния туристически сезон за обсъждане на посланията при представянето на туризма в България през предстоящия сезон с представители на държавни и общински институции, туристическия бизнес, неправителствени организации, учени и експерти.

Българският туризъм се нуждае от позитивни послания и от фокусиране върху представянето на България като целогодишна дестинация с акценти върху зимния и летния туризъм, допълни още Димитрова по време на форума.

Ние сме длъжни като сектор да произвеждаме позитивни послания, обърна се министърът към представителите на бранша, като изтъкна, че сега се „води война – войната за нашия туризъм в медийното пространство“. Министърът посочи, че месечно има над 150 негативни към сектора заглавия. „Как да продадем нещо, когато говорим лошо за него?“, попита той и призова неправителствените организации, бизнеса, държавата и медиите към партньорство в налагането на позитивизма за българския туризъм

Министърът напомни, че предстои организирането на В2В бизнес срещи, след като такава беше организирана в Полша за летния сезон. Подобни инициативи ще има в Чехия, Унгария, Израел, Великобритания и Германия, съобщи министърът и покани деловите среди за участие.

 

Димитров се спря и на новите инициативи за популяризиране на туризма сред сънародниците ни, като сред тях открои партньорството с БНР за излъчване на 11 езика на аудио и видео подкаст предавания, като целта е да се задълбочи рекламата на нашите летни и зимни курорти. Друг начин за популяризирането на туризма на страната ни е свързан с представянето на прогнозата на времето, като се очаква националните телевизии да я оповестяват по региони и със снимки от различни курорти. Тази инициатива ще бъде финансирана от ведомството, каза министърът. Българският туризъм ще бъде рекламиран и в „Евронюз“.

Туризмът е икономически сектор, който е особено чувствителен към промените с негативен знак. Това каза кметът на Банско Иван Кадев.

 

Създаването на име и авторитет е дълъг процес на постоянен и упорит труд, а възстановяването на изгубени позиции е трудно, посочи Кадев и допълни, че през последните години светът и страната се изправят пред предизвикателства, за които никой не е бил подготвен – пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна, последвалата бежанска криза, енергийната криза и растяща инфлация.

За да се справим с всички тези предизвикателства, са нужни много сериозни и координирани действия на национално ниво, каза още кметът на Банско. Той допълни, че участието в подобни форуми и работни срещи е необходимо и ценно.

През последните години в община Банско, с цел преодоляване на проблемите и запазване на туристическия бизнес, е осигурена безопасна и сигурна среда в хотелите и заведенията.

Удължихме и уплътнихме активните туристически сезони с нови мероприятия и събития, освен това надградихме традиционните, каза още Кадев. Той посочи, че вниманието е насочено и към туристически пазари, от които туристите могат да идват с личен и организиран транспорт от съседни страни, работи се и за разработване на нови пазари, за които Банско е било популярна дестинация преди поколения. Вниманието на туристическия бранш е насочено и към българския туризъм, каза още градоначалникът. Предстои и този зимен сезон Банско да е домакин на спортни прояви от световно ниво.

Добавени коментари

ХАХА публикува:
10 Ноември 2022 | 15:32
Той смята за бг туристи всички депутати и тем подобни.В Банско за средната класа е скъпо пък за по-бедните даже няма да говорим.
Zaplata публикува:
10 Ноември 2022 | 14:27
Може ли един бърз разчет,как с масовата заплата,която взимат 70% и повече от българите,може да се почива семейно за една седмица?

Добавете Вашия коментар

TOP