Министър Бъчварова: Оставам на позициите си и ще ги защитавам

11 Ноември 2015 | 08:42
0 коментара
Политика
Министър Бъчварова: Оставам на позициите си и ще ги защитавам

Управлението не е застрашено. Полицейският протест сам по себе си е доста драстичен, защото за България той е необичаен. Оставам на позициите си и ще ги защитавам. Това заяви по Нова тв вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, коментирайки протеста на служителите от сектор „Сигурност“ срещу отнемането на техните социални права.

Бъчварова заяви, че няма „причина ние да не проверим, защо полицаите са излезли на неразрешен протест“.

„Системата се крепи на лоялност. В МВР съществува система от порицания, но това не означава реваншизъм и заплаха, просто МВР си работи по правилата“, каза тя.

Бъчварова заяви, че е имало опит за провокация по време на протестите, но „ние го установихме и го пресякохме“. Тя отрече да е била информирана за подготвяните промени от финансовия министър Владислав Горанов, които станаха причина за полицейското недоволство. Бъчварова заяви, че от разговорите си, които е имала с премиера Бойко Борисов, е станало ясно, че има неговата подкрепа. Тя определи позицията на Цветан Цветанов и атмосферата на вчерашното извънредно заседание на парламентарната комисия по вътрешен ред като „конструктивна“.

По отношение на самата реформа в МВР, която Румяна Бъчварова трябваше да извърши през последните месеци, но не бе направена и това доведе до актуализация на държавния бюджет за 2015 г. със стотици милиони левове, каза: „Чувствам отговорност за бюджета и стабилността на държавата... Моето разбиране е, че реформи не се правят чрез рязане на щата. Първо се прави анализ как да бъдат реформирани структурите. Реформата не означава рязането на определен брой хора и рязането на щат не е реформа“. По отношение на протеста, оставам на позициите си и ги защитавам, каза Бъчварова.

Вътрешният министър иска да помогне на всяка една от структурите да работи по-ефективно. „Първите предложения, които направих са в тази насока. Много е тежко управлението в министерството, то е централизирано, има страшна бумащина“, каза Бъчварова. По-конкретно вътрешният министър е предложила административните услуги да бъдат отделени в държавно предприятие – става дума за изваждането на различен род документи.

Приходите от него няма да отиват в държавния бюджет, а ще остават в него, което ще улесни работата му. Бъчварова каза, че има разбиране по този въпрос от финансовия министър. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP