Министър Аврамова отряза Кочериново: Няма пари за водопроводите на Пороминово и Бараково

29 Октомври 2020 | 07:20
1 коментара
Бизнес

Пороминово и Бараково нямат никакъв шанс за европейско финансиране при реконструкцията на уличната и водопроводна мрежа, защото Кюстендилска област не е консолидирана и се обслужва от повече от 1 воден оператор. Самото министерство също няма пари за ремонтите им.

Това се чете в отговора на регионалния министър Петя Аврамова, даден по питане на депутата от ГЕРБ Кирил Калфин докога кочериновският кмет Иван Минков ще чака финансиране, след като е подал официално искане за ремонт на мрежата още на 1 февруари 2018 г.

В официалния си отговор до депутата министър Аврамова обстойно обяснява, че за ВиК обекти МРРБ финансира изготвянето на инвестиционни проекти, упражняване на авторски и строителен надзор и извършване на СМР, след като общините или областите предоставят писмена молба в министерството с конкретна информация за проектна готовност, наличие на разрешение за строеж, етапност на изграждане на обекта и сключени договори, за които е необходимо финансиране.

Аврамова признава, че в писмото на Минков има приложени разрешение за строеж и количествено-стойностни сметки за исканата реконструкция на 2363 м ВиК мрежа на Пороминово и още 1637 м за Бараково, но уточнява, че до момента в МРРБ са постъпили много искания за финансиране на ВиК инфраструктурата в страната, възлизащи на над 940 млн. лв.

По тази причина, поради ограничените финансови възможности, приоритетно министерството финансирало само мерки, свързани с извънредни обстоятелства, застрашаващи здравето на населението, и населени места с нарушено водоснабдяване, уточнява министърката. Във ведомството й обаче нямало уведомление, че двете селища по Рилското корито бедстват без вода, затова реконструкцията на водопроводите им не били на дневен ред.

Според министър Аврамова няма как Пороминово и Бараково да разчитат и на европейско финансиране по ОП „Околна среда“ за програмния период 2014-2020, защото към момента на територията на Кюстендилска област има 3 водни оператора – „Кюстендилска вода“ ЕООД, ВиК – Дупница и ВиК „Паничище“ – Сапарева баня. От 2021 г. „Кюстендилска вода“ ще поеме и водоснабдяването на Дупница, но ВиК – Сапарева баня ще продължи да действа и областта отново ще остане с повече от 1 оператор, спъващ я по пътя към еврофинансите.

Припомняме, че град Кочериново и селата Бараково, Пороминово и Стоб много често през лятото остават без вода заради аварии, предизвикани от прекъсване на стария водопровод, който минава под пътя за Рилския манастир. Отделно водата непрекъснато намалява и през последните години няколко пъти хората от общината плашеха с гражданско неподчинение. Реконструкцията на водоснабдителната мрежа в с. Пороминово и допълнителното му водоснабдяване чрез свързване на водоснабдителната мрежа с извор, намиращ се на около километър североизточно от селото, са залегнали като приоритет още в Общинския план за развитие на община Кочериново 2007-2013, има и готови работни технически проекти, но 13 г. за планинската община пари все не достигат.в.Струма/Ваня Симеонова

Добавени коментари

Пешо публикува:
29 Октомври 2020 | 08:10
Най-очуканата община, с трън да минеш, няма какво да закачиш!

Добавете Вашия коментар

TOP