Министър Ангелов с 5 важни решения за ваксинирането!

19 Април 2021 | 17:05
0 коментара
Общество

Пет важни решения са взети днес на заседанието на Националния ваксинационен щаб. Те бяха съобщени от министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Ето ги и решенията: 

 

1. Ваксината на "АстраЗенека" няма да се прилага за жени под 60-годишна възраст със съмнения и риск за тромбоза или анамназе за тромбоцитопения. 

2. Всички лица, получили първа доза от "АстраЗенека" и нямат сериозни нежелани реакции, могат да се ваксинират с втора доза от същата ваксина. 

3. Лицата с първа доза на "АстраЗенека" и не желаещи втора доза от същата ваксина, могат да получат "Пфайзер" не по рано от 84 дни след първата доза на "АстраЗенека". След втората доза ваксинацията ще се счита за завършена и ще може човекът да получи сертификат. 

4. При лица, които са се разболели с COVID-19 след първа доза, на която и да е ваксина, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца от лабораторно потвърждаване на положителния резултат за коронавирус. 

5. Преболедували с COVID-19 могат да пристъпят към ваксинация по пълна схема не по-рано от 3 месеца след потвърдено заболяване. 

"Ние трябва да завършим процеса на имунизация, в момента текат клинични проучвания. Ако те очетат различни резултати, ваксинационният план ще се съобрази с тях. Категорично сертификат не могат да вземат онези, които не са получили двете дози на ваксината“, разясни проф. Ангелов.

Ще бъде направена организация, така че всички да получат ваксината си на същото място, на което са поставили първа доза, поясни още той.

Добавете Вашия коментар

TOP