Министри от кабинета в оставка коментираха ще бъдат ли част от служебното правителство, ако получат покана

01 Април 2024 | 19:56
0 коментара
Политика
България
Министри от кабинета в оставка коментираха ще бъдат ли част от служебното правителство, ако получат покана

Въпросите за служебния кабинет трябва да са към президента Румен Радев и към номинирания за министър-председател Димитър Главчев. Това заяви пред журналисти премиерът в оставка Николай Денков, в отговор на въпрос дали министри от редовния кабинет в оставка могат да вземат участие в бъдещето служебно правителство. 

Денков направи коментара си след днешното заседание на Министерския съвет. Министри от правителството в оставка също коментираха темата. 

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев заяви, че при този вариант не би участвал в състава на бъдещо служебно правителство, ако получи покана за това. Попитан какво би казал на своя наследник на поста, както и кои са важните политики, които трябва да бъдат продължени, Тагарев посочи: „Продължаването на помощта за Украйна срещу финансови компенсации и използването им за ускоряването на процеса по превъоръжаване на Българската армия“.

„Нямам намерение да бъда служебен министър“, бе коментарът на министъра на младежта и спорта в оставка Димитър Илиев

На въпрос какво послание ще отправи към бъдещия служебен министър във ведомството, отговарящо за младежта и спорта, Димитър Илиев отговори: „Най-важното е да продължи линията на стабилност за Олимпиадата, защото това е от ключово значение за нашите атлети. Разбира се, трябва да се направи максималното за тяхното участие, те трябва да се чувстват подкрепени. Смятам, че нашият екип това е направил. Както се казва, новият министър нищо да не прави, най-ще е добре. Хората ще могат да си продължат по начина, по който сме подготвили тяхното участие“. 

Димитър Илиев посочи също, че темата за бъдещия служебен кабинет не е обсъждана на днешното заседание на правителството в оставка.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Андрей Цеков също обяви, че не е получавал покана. „Има два нюанса, които искам да откроя. Първо – самият Димитър Главчев заяви, че кабинетът трябва да е политически неутрален. Аз съм член на Изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“. По дефиниция това изключва участието ми в този кабинет, според заявката на г-н Главчев. На второ място – решение за участие на министри от страна на „Продължаваме промяната“ в кабинети не на нашата политическа партия, предполага решение на органите“, разясни той. 

Андрей Цеков посочи, че след назначаването на служебния кабинет той ще се върне в парламента като народен представител, за какъвто бе избран на предходните парламентарни избори.

„Има много важна работа през следващите два месеца. Надявам се новият министър на правосъдието да внесе изготвения Законопроект за съдебната власт и да бъде приет“, бе коментарът на министъра на правосъдието в оставка Атанас Славов.

На въпрос кой би заел поста на правосъден министър в бъдещия служебен кабинет, Славов отговори: „Нямам никаква информация по този въпрос“. 

Попитан провеждан ли е разговор с него по темата, Атанас Славов посочи: „Аз съм с политически мандат, поради което се връщам в парламента. Част съм от ръководството на „Да, България" и „Демократична България".

Министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев също коментира темата, като заяви, че не е търсен за никакви разговори. „Нека да настане покана и ще го обсъдим. Нека да го кажа просто и ясно – много неща сме започнали и за тях времето не стигна“, посочи Вътев. На въпрос би ли ги довършил като част от служебно правителство, той коментира: „Нека да изчакаме събитията да се развият и ще преценим“. 

„Има няколко ключови законопроекта, които са започнати и бих казал, че са на 80% готови. Единият е свързан с правилата на доставка по хранителната верига, които касаят всеки български гражданин. Вторият законопроект е за аграрната камара и браншовите организации, където хаосът е пълен. Ако не се вземат мерки, ще се нароят нови камари, както са нароени безброй браншови организации, от което резултатът е известен“, посочи той за настоящата ситуация в земеделието. 

На журналистически въпрос има ли информация дали негови колеги от настоящето редовно правителство в оставка са влизали в контакт с Димитър Главчев, посочен за бъдещ служебен премиер, Вътев отговори: „Нямам такава информация и няма откъде да я имам“.

Темите за управление на отпадъците и чистотата на реките открои като важни за своя наследник на поста министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов. „Сега няма да коментирам“, отговори той на въпроси търсен ли е за разговори за евентуалното си участие в бъдещия служебен кабинет. БТА

Добавете Вашия коментар

TOP