Министерството на е-управлението с подробности за машините в неделя

02 Ноември 2023 | 08:39
0 коментара
Политика
България
Министерството на е-управлението с подробности за машините в неделя

Министерството на електронното управление представя информация по процеса на удостоверяване и довереното изграждане на софтуера на машините за гласуване за балотажа за изборите на 5 ноември, предава Фокус.

„През целия ден може да се наблюдава как протича процесът по доверено изграждане на машините. Този процес се извършва от ЦИК. Министерството на електронното управление осигурява защитена среда.

Процедурата започва с проверка на параметрите на тази платформа. След това се изтрива всичко, слага се нова операционна система. След това от метална каса, която е в специалната защитена среда, представители на МЕУ отварят сейфа, отварят запечатан плик, от него вадят пакет с информационни активи, предадени от ЦИК с протокол от 16 октомври. Този носител е криптиран, той е защитен с парола, която е предадена с активите. Има т.нар. контролна сума към този пакет“, обяви на брифинг главният секретар на министерството на е-управлението Ангел Петров.

Петров подчерта, че всички институции, свързани с изборния процес, работят денонощно. „Всички стъпки по методиката се разиграват. По-бързо се случват нещата, защото използваме същите активи, с които вече разполагаме“, уточни той. „Не съм си тръгвал от тук. Няма и да си тръгвам, докато цялата процедура не бъде завършена. Имаме много добра комуникация и с ЦИК, и с другите три институции. Процесът няма да бъде завършен с компромиси“, категоричен бе главният секретар на МЕУ.
В залата присъстваха министърът на електронното управление Александър Йоловски, представители на ЦИК, Българския институт по метрология, Българския институт за стандартизация и представители на политическите партии на ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП и ИТН, а ДАНС продължава да следи процеса.

Припомняме, че след скандала със заснемането на хешкода от заместник-министъра на електронното управление и последвалия доклад на ДАНС по случая доведоха до гласуване с хартиена бюлетина на изборите през изминалата неделя.

Добавете Вашия коментар

TOP