Минимум двойно възнаграждение за работа по Коледа

25 Декември 2023 | 12:49
1 коментара
Бизнес
България
Минимум двойно възнаграждение за работа по Коледа

Работодателят дължи минимум двойно възнагражение на своите служители ако работят по време на коледните празници, заявиха експерти по труда.

„Работещите по време на празниците трябва да знаят, че когато са на сумарно изчисляване на работното време, това на сменен режим на работа – трябва да имат графици. А хората, които са на петдневната работна седмица, празниците се падат събота и неделя, трябва да имат задължително заповед от работодателя”, заяви Мария Лазарова, областен координатор на КНСБ- Монтана.

Лазарова обясни, че по този начин работещите могат да докажат през Инспекция по труда, ако не са получили заплащане, което е установено от Кодекса на труда и колективен трудов договор.

„Работодателите трябва задължително да изготвят графици и задължително трябва да пускат графици, когато се работи извънреден труд или се работи по празници”, добави тя. И обясни, че когато се извършва труд по време на празници, той трябва да бъде заплатен 100%, като отбеляза, че при договорка в колективен трудов договор, може и да е повече.

Извънредният труд, през събота и неделя, се заплаща 75% съгласно Кодекса на труда, посочи още Лазарова.

 

Добавени коментари

... публикува:
25 Декември 2023 | 15:48
Тая Лазарова явно е паднала от Марс...

Добавете Вашия коментар

TOP