Милен Керемедчиев: След европейските избори Европа няма да е същата

22 Март 2024 | 09:44
0 коментара
Политика
България
Милен Керемедчиев: След европейските избори Европа няма да е същата
Европа е изправена пред доста трудни времена. Войната в Украйна става по-скоро европейски, отколкото световен проблем.
Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

Огромната дупка от липсата на финансова и военна помощ за Украйна трябва да се поеме от страните в Европа. Замразените активи на Русия са един от начините да се справят с тази финансова дупка от оттеглянето на САЩ, заяви той, визирайки липсващите 62 милиарда долара, "които не дойдоха от Вашингтон".

Руската икономика премина на военно-временен режим. За европейците предстои ограничаване на някои от социално-икономическите блага, което може да доведе до социално напрежение, отбеляза Керемедчиев.

Европа трябва да се откаже от някои политики, за които се харчат милиарди евро – предимно зелената политика, посочи той. По думите му, някои от проектите трябва да бъдат замразени.

Същевременно е вероятно да се емитира нов общоевропейски дълг, за да се наберат свежи средства за подпомагане на Украйна, смята Милен Керемедчиев.

След европейските избори Европа няма да е същата, коментира Милен Керемедчиев в предаването "Преди всички", като даде примери със спечелилия националния вот в Словакия Роберт Фицо в Словакия и "сериозния шамар, който получи Марк Рюте" в Нидерландия.
"Този тип нагласи се вижда, че нарастват."
Паралелно с това обаче той изтъкна, че тези "тенденции и залитания" няма да доведат до единни решения на общоевропейско ниво.

Липсата на стабилно правителство и мнозинство в момент, в който на външнополитическата сцена ври и кипи, е най-лошото, което може да се случи на България, изрази мнение Керемедчиев.
Според него, за разлика от Румъния, която стои стабилно като член на НАТО, ние изпращаме противоречиви сигнали.снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP