Милчо Караджов от Кресна, мощен бизнесмен от Разлог и син на ексуправителя на общинска фирма в Сандански със санкции от РИОСВ

14 Октомври 2021 | 08:19
1 коментара
Общество
Милчо Караджов от Кресна, мощен бизнесмен от Разлог и син на ексуправителя на общинска фирма в Сандански със санкции от РИОСВ

Приближеният до Цв. Цветанов бивш общински съветник от ГЕРБ и опонент през 2019 г. на настоящия кмет на Кресна Николай Георгиев – Милчо Караджов, влезе в списъците на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград, като поредния закононарушител, който при това ще отнесе солена глоба за пренебрегване на българското законодателство.

Сигналът срещу него в РИОСВ е подаден от Общинската администрация, където са постъпили десетки сигнали на горещия телефон от жители на малката община.

Според жалбата на община Кресна, постъпила в екоинституцията, фирмата на Караджов „Перунстрой 2006“ ЕООД, която експлоатира цех за първична обработка на дървесина и цех за производство на пелети, замърсява сериозно въздуха над градчето с трици.

Незабавна проверка на РИОСВ констатира, че сигналът е основателен – многократното завишение на вредни вещества във въздуха над цеховете било вследствие авария на въздуховода към аспирационната система, улавяща дървесните частици от цеха за първична обработка на дървесина.

На дружеството е дадено предписание в 7-дневен срок да си ремонтира съоръжението, но във връзка с допуснатото неорганизирано изпускане на дървесните частици и замърсяване на атмосферния въздух с прахови емисии е започната процедура по съставяне на акт за установяване на административно нарушение. Тя е по  Закона за чистотата на атмосферния въздух, санкциите в който стигат до 10 000 лв.

Друга проверка на РИОСВ по сигнал от последните дни пък доведе до неочаквана развръзка. След постъпила жалба за силен шум от дейността на цех за преработка на камък в гоцеделчевското с. Борово, собственост на „Евростоун-2000“ ЕООД, екоекспертите установили, че цехът на Николай Костадинов работи напълно законно, машините му за профилиране на камък са инсталирани на закрито в масивна постройка и разнасящият се шум е напълно в допустими граници. От РИОСВ поканили автора на сигнала да присъства на проверката, но той категорично отказал, с което привлякъл вниманието на проверяващите. Оказало се, че човекът обитава постройка, която е на калкан с цеха, само че същата по документи е стопанска постройка, която жалбоподателят пригодил за жилищни нужди. Освен това двете сгради се намират на адрес „Стопански двор“ №6 и са в територия, отредена за обслужващи и промишлени дейности.
Две дружества в областта получиха и наказателни постановления. Санданското „Топик 2012“ на сина на дългогодишния управител на УВЕКС Тодор Гикински – Илия, ще плаща глоба от 1400 лв. за съхраняване на неопасни отпадъци на неразрешено за това място. „България Холидейз“ ООД на мощния разложки бизнесмен Йордан Каназирев пък е със санкция от 1000 лева по Закона за чистотата на атмосферния въздух, като оператор на стационарно термопомпено и климатично оборудване дружеството пропуснало да представи годишния си отчет за 2020 г.в.Струма

Добавени коментари

кресна е за цветанов публикува:
14 Октомври 2021 | 09:36
бай миле ще ше да прави подпорна стена хахахахаха как го врътна цветанов едно врме и нашия умник колко е голем толко е и тъп му поверва и въртеше като луд за герб

Добавете Вашия коментар

TOP