Милан Богдански: Моята цел е да дадем нова и модерна визия за управлението на Благоевград

14 Юли 2015 | 18:26
3 коментара
Политика
Милан Богдански: Моята цел е да дадем нова и модерна визия за управлението на Благоевград

Моята цел е да дадем нова и модерна визия за управлението на Благоевград, казва кандидат-кметът на левицата.

 

Милан Богдански е роден в село Падеш, област Благоевград, през 1967 година. Образование висше. В момента е ръководител на общинските съветници на БСП в Благоевград. Женен, с две деца. Той бе номиниран за кандидат за кмет на Благоевград.

 

"Готов съм да преговарям с всички, които са готови да се опълчат на управлението на ГЕРБ"

 

- Господин Богдански, защо решихте да се включите в кандидаткметската битка за Благоевград, с каква амбиция ще участвате в нея?


- Моите амбиции са две. Първо, да се осъществят онези промени, които отдавна чакат в самото БСП, защото е ясно, че партията се нуждае от промяна. И второ, за да покажем, че имаме нова и модерна визия за управлението на Благоевград. Визия, която трябва да реши най-наболелите проблеми и да даде перспектива за развитие.


- Каква промяна в БСП смятате, че трябва да се случи?


- Не е тайна, че редиците на БСП оредяват. Членовете на партията стават все по-малко и по-малко. Това се дължи на раздробяването на левицата. Наши бивши величия създадоха партии и почнаха да примамват избиратели. Личи си, че все още БСП е силната формация, защото всички се опитват да скубят от нея. Според мен нашата основна задача днес е да направим така, че да няма отлив на членска маса и хората да намерят смисъл да останат в БСП.


- А как ще се случи това, има ли някаква универсална рецепта?


- На местно ниво и по-специално в Благоевград ние имаме конкуренция вляво, защото АБВ дърпа от нашия електорат. Сега на местните избори в нашия град ще се яви и един другар, който е бил част от политиката на БКП, а после продължил и в БСП - Лазар Причкапов. Той, макар и на 82 години, пак ще се яви като независим кандидат, подкрепен от партия "Българска пролет". Причкапов също ще помогне в раздробяването на левицата, защото разчита само на наши симпатизанти и членове, от другаде просто няма откъде да вземе гласове. Трябва да имаме това предвид, когато влизаме в битката за кметското място.


- Значи смятате, че БСП трябва да отговори на това предизвикателство с нова визия и различна политика ли?


- Точно това е рецептата. Нека не звучи нескромно, но в мое лице аз виждам, че новите хора, които досега са стояли в по-задните редици, трябва да излязат напред. Това са хора, които са доказани, хора, които винаги са били верни на лявата идея и на БСП, но никога не са разчитали на БСП за своята кариера. Точно поради тази причина те имат по-широки контакти, повече влияние и най-важното - познават и разбират съвремието. Хора като мен винаги са били социалисти, никога не биха станали други, но се доказали в различни сфери на живота. Партийният кариеризъм никога не е бил тяхно кредо.
Пак ще продължа да давам пример с мен. Аз разбирам от бизнес, управлявам съм бизнес - газифицирал съм Гоце Делчев, градове в Македония. Но аз съм работил и за други каузи. Днес вече нямам бизнес и съм се отдал на обществена дейност. Просто почувствах, че времето е дошло.


- Това ли е вашата формула - обръщане към активните хора и предлагането на различна алтернатива?


- Това искам да постигна. Искам да променя мисленето, че във властта се влиза само заради лични облаги. Българите имат основания да мислят по този начин, но смятам, че промяната в това отношение е възможна.


- Виждате ли нужда от някаква идейна промяна в БСП, за да може тя да стане по-атрактивна за избирателите?


- По време на конференцията за избор на кандидат за кмет председателят на общинската организация на партията си подаде оставката с мотив, че не трябва да се създават два центъра на власт преди избори. Тоест на изборите ние отиваме с ново ръководство. Заедно с този нов ръководител в изборната борба трябва да докажем, че нашата цел е просперитет на България и в частност на община Благоевград. Трябва ясно да покажем, че БСП има кадри, че можем, знаем и трябва само да убедим хората, че сме достойни за техния глас и доверие.


- В последния мандат община Благоевград беше управлявана от ГЕРБ. Каква е вашата оценка за управлението от 2011 година насам?


- Трябва да се смени стилът на управление. Ние трябва да сме готови да реализираме добро управление на Благоевград. Това е нашата основна цел. Благоевград трябва да е за хората. Не можем да си позволим да повтаряме неуспешни рецепти.


- Какви са вашите приоритети като кандидат за кмет?


- Смятаме да предложим развитие на основни направления в дейността на общината. И по-точно - развитие на пътната инфраструктура и транспорта, създаване на благоприятни условия за развитие на индустрията и селското стопанство, търговията и услугите.
Благоевград е един от градовете, който успя да си запази младежта. При нас има млади хора било то заради Югозападния университет, било то, че още от времето на предишните управления на БСП е заложена политика в тяхна полза. Това трябва да продължи.
Друг мой приоритет ще е развитието на здравеопазването. Това е сфера с огромни проблеми. Не е нормално хора от Благоевград да ходят на лекар в Македония, а други до София. Това означава, че общината се е провалила в тази дейност.
Трябва да наблегнем на нова политика в образованието, развитието на спорта и туризма, грижа за социално неравнопоставените слоеве от населението, културата. В Благоевград е пълно с културни средища с изключителни традиции.


- А получил ли се е балансът в листата за съветници?


- Работата с общинските съветници трябва да се промени. Аз като общински съветник в момента в моя доклад пред конференцията на БСП подчертах като препоръка това, че е разкъсана връзката между съветниците и общинското ръководството в партията. По време на целия мандат липсваше тънката близост - едно предложение да бъде обсъждано и после да бъде налагано в Общинския съвет. Това, мисля си, беше наша грешка и трябва да положим усилия тя повече да не се повтаря.


- Каква предизборна битка очаквате - говори се, че ГЕРБ ще струпат огромни ресурси в областните градове, за да могат да изпълнят поставените си цели?


- Моята задача ще е да спечеля и други партии на своя страна. Ще се опитам да докажа, че съм един истински водител, ще търся едно обединение срещу ГЕРБ. Ако то се случи, мисля, че имаме голяма възможност за победа. Това ще ни даде шанс да направим един съюз, който да е на конструктивна основа, която да предлага алтернатива на сегашната власт в общината. Такова обединение е възможно, особено ако се набележат добрите приоритети.


- Към кои точно партии ще протегнете ръка за създаването на такъв съюз?


- Ще предложа съюз на партии със социална насоченост. Аз самият вече не знам кое е ляво и кое дясно. Виждаме, че десните развяват леви знамена. Ние като истински левица в никакъв случай не можем да развяваме десните флагове, но аз мисля, че е възможно да установим контакти с много различни партии. Готов съм да преговарям с всички, които виждат възможност за промяна, които са готови да се опълчат на управлението на ГЕРБ. Мисля, че недоволството е назряло и моментът за подобно обединение е добър.


- БСП прие леви стандарти за местното самоупревление - припознавате ли ги като реална основа на своята програма и мислите, че е възможна лява политика в местната власт?


- Има място за лявата политика в община Благоевград. Има много какво да се направи в социален аспект. Трябва да се обърне поглед към социалнослабите, към индивидуалните помощи, към развитието на грижата за хората.
Ще ви дам един пример. Те са няколко, но този ми е особено любим. Община Благоевград е една от малкото общини, която дава над 50 хиляди лева всяка година за инвитро. Това е едно наследство от времето на предишния червен кмет Костадин Паскалев. Появиха се идеи тази програма да бъде спирана. Няма нищо по-лошо от подобно развитие. Напротив - ние искаме тези пари да са повече. Желаещите са много и програмата има голям успех. Получаваме много благодарствени писма от млади семейства, които са получили шанс за дете. Когато човек види тези благодарности, това е много приятно. Това ме кара да бъда още по-голям социалист. Трябва да се помага на хората. Общината може да влияе върху това.


- Всички с голям интерес следят подготовката за местните избори - в какво се състои тяхната важност, защо са интересни на хората?


- Политиката като цяло е надпревара. Ако БСП успее в битката за местната власт, това означава, че ние ще успеем и на парламентарните избори. Така най-накрая ще успеем да осъществим лявата алтернатива за страната. Светът ще стане по-добър. Ние вярваме в това.

Източник:Дума

Добавени коментари

аман от глупаци публикува:
15 Юли 2015 | 09:13
Ама каааак? Как смяташ да го направиш, ебатии глупака. Дай програма, дай да видя защо да гласувам за теб такива общи приказки и аз мога да направя. Посочи начина!
Нетуно публикува:
15 Юли 2015 | 09:11
Тоя ли ще ни става кмет?И ДУМА ДА НЕ СТАВА! Говори така всякаш е кандидат за лидер на партията на за кмет на Благоевград. Вън!
Крисимир публикува:
14 Юли 2015 | 22:01
БСП ще успее в битката за местната власт на куково лято, а това означава че ще осъществите лявата алтернатива за страната и светът ще стане по-добър - 1970 година. Вярвам, че БСП може да се осъзнае, но с хора ,които работеха като Корнелия Нинова,а не както сега работи др.Вигенин -кото скулптура,т.е.- като умрял човек. Затова и партията тук е умряла след Нинова.

Добавете Вашия коментар

TOP