Мижав интерес към адаптираните „Омикрон” ваксини в Пиринско

30 Септември 2022 | 10:30
0 коментара
Общество
Мижав интерес към адаптираните  Омикрон” ваксини в Пиринско

Слаб интерес към адаптираните ваксини за „Омикрон” отчитат лекарите в Пиринско. Подобрените ваксини, които се прилагат като бустер след реваксинация, бяха доставени наскоро, но на този етап желаещите да се възползват от тях се броят на пръсти.

„На ден отваряме по един флакон, който е за 5 дози ваксини. Към момента няма такъв интерес, какъвто беше при първите бустери, макар че сега ваксините са подобрени. Нашият център е единственият, който след отмяната на извънредната епидемична обстановка през април, с което спряха работа и Covid зоните по молба на РЗИ, продължи имунизацията, въпреки че тази услуга вече не ни се заплаща. Ние работим и през почивните дни, никого не връщаме. Очакваме да получим и новата комбинирана ваксина за Ковид-19”, заяви за „Струма“ управителят на МЦ „Артро“ в Гоце Делчев д-р Ангел Попов.

Важното е да се знае, че бустерната доза за „Омикрон” може да се приложи, след като са минали минимум 3 месеца от реваксинация или преболедуване. Вирусът продължава да циркулира, но хората масово не се изследват”, заяви благоевградският общопрактикуващ лекар д-р Венцислав Даскалов.

„Интересът към ваксините за Ковид-19 е нулев. Има някои единични случаи. Основно бустерни ваксини за „Омикрон” си правят лекарите. Няма и толкова съмнителни случаи напоследък, тъй като не сме издавали безплатни направления за изследвания за Ковид-19. От другата седмица очакваме да получим ваксините за грип, които са препоръчителни за възрастните хора”, заяви шефката на джипитата в Пиринско д-р Дафина Тачова.

„В МБАЛ – Благоевград хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция са 10, като 6-има са в инфекциозно отделение и 4-ма във вътрешно”, заяви зам. болничният директор д-р Александър Костов.

На този етап броят на новозаразените с Ковид-19 в Благоевградска област е пренебрежимо малък, към вчерашна дата регистрираните случаи бяха 17. Епидемиолозите прогнозират нова ковидна вълна след два месеца, тъй като вирусът непрекъснато мутира, но тя едва ли ще бъде с мащабите на предишните вълни./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP