Михаил Миков на националния съвет: БСП е алтернативата

28 Юни 2015 | 15:37
0 коментара
Политика
Михаил Миков на националния съвет: БСП е алтернативата

БСП продължава да се налага като последователна опозиция и алтернатива на днешното управление, смята председателят на партията Михаил Миков, който говори в началото на днешния й пленум.

Според Миков се е увеличил броят на законодателните инициативи с лява насоченост.

Той обаче посочи, че докато се наблюдава съживяване на активността в пленарната зала, не може да се каже същото и за дисциплината.

Има редица случаи, в които отделни прояви станаха повод за дълги препирни в публичното пространство и обяснения, често верни, а често - обслужващи наши зложелатели, които искат БСП да изглежда раздирана от противоречия, отбеляза Миков.

Според лидера на БСП партията запазва позициите си, докато тези на ГЕРБ ясно спадат.

"Това се дължи и на активното прокарване на ясна лява политика, за която трябва да се привлекат все повече хора", смята той.

Според Миков правителството извършва мними реформи и същевременно прокарва крайнодясна политика.

"Наблюдава се хаотичност в действията на правителството и нестабилност и в коалицията. Все по-ясно е, че правителството се крепи на гласове от партии, които официално не участват в управлението", каза председателят на БСП, визирайки подкрепата в пленарна зала на ДПС.

Миков смята още, че продължава разделението в обществото и проявата на ксенофобски и фашизоидни настроения, а външната политика на правителството е непремерена и небалансирана.

Източник: БГНЕС

По отношение на ситуацията в енергетиката лидерът на БСП отбеляза, че сагата с цената на тока дава най-ясен израз на непроменената същност и характер на днешното управление.

Според него в областта на здравеопазването също продължава крайно дясната политика. "Беше приет законопроект, който механично изолира големи групи хора от здравеопазване, дори да са били коректни със здравните вноски", посочи той.

Миков коментира и предлаганите промени в конституцията.

Според него те очевидно имат една едничка цел - засилване на влиянието на управляващата днес коалиция в съдебната власт.

"С промените ще бъдат капсулирани отделните сегменти вътре в съдебната власт. Никой не отговаря и на въпроса къде е обществеността във ВСС. Създава се също така тежко напрежение между министъра на правосъдието и съответното съсловие".

Председателят на БСП засегна и темата за референдума, като посочи, че провеждането му заедно с местните избори ще създаде изключителни затруднения в изборния процес.

Що се отнася до мажоритарното избиране на народни представители, никой не дава яснота как ще изглежда географията на страната и каква ще бъде относителната тежест на отделните райони, обясни Миков. Той предупреди и, че има сериозен риск да се засили корпоративното влияние чрез преференциите - поради тази причина въпросът трябвало да бъде отчетен при подреждането на листите.

Източник: БГНЕС

По думите му на днешното заседание ще се приемат по-нататъшни стъпки за реализацията на левите стандарти. Според Миков трябва да се положат повече усилия по места да се види къде са действителните проблеми на хората и, ако трябва, да бъдат

организирани допитвания и провеждане на местни референдуми.

Миков определи решението за отделяне на 2% от БВП за отбрана като самоцелен стремеж на фона на липсата на средства в други сектори.

Бе прочетена и проектодекларация, която да бъде обсъдена и приета от НС, във връзка с разполагане на тежка военна техника на НАТО в България. БСП е категорично против това.

"България сама трябва да определя източника на заплахите и необходимото ниво на защита. За България и българите Русия не е военна заплаха", се казва в декларацията.

НС на БСП изразява съчувствие и съпричастност с жертвите на терористичните атаки от петък, пише още в декларацията и се посочва, че в средите на насилствения екстремизъм и Ислямска държава се крие истинската заплаха за мира и сигурността.

Пленумът започна с кратък филм за избирането на Сергей Станишев за президент на ПЕС. Самият Станишев, който присъства на заседанието, беше поздравен с избора.

Източник: БТА; снимки:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP