Методи Байкушев: Ще търсим нови инвеститори в Благоевград и ще работим за завръщането на хората

16 Октомври 2023 | 10:59
0 коментара
Общество
Благоевград
Методи Байкушев: Ще търсим нови инвеститори в Благоевград и ще работим за завръщането на хората

Ще работим за привличане на нови инвеститори, за завръщане на хората, тръгнали от Благоевград и станали успешни другаде. Ще стартираме инициативата „Ела си в Благоевград“, ще поканим всички хора, които са напуснали Благоевград, независимо дали са предприемачи или професионалисти, учени в различни сфери и в един форум ще ги срещнем с бизнеса, с университетите, заедно ще търсим начин да възстановим Благоевград и да работим за неговия напредък.

Tова каза Методи Байкушев, кандидат за кмет на Благоевград, издигнат от ПП-ДБ, в предаването “Денят започва” с Георги Любенов. И още:

 

За предимствата и проблемите на Благоевград:

Благоевград успя да запази авторитета си на университетски център, имаме два отлични университета - Югозападният университет се стабилизира и вярвам, че има добро бъдеще. Американският университет трайно е определян като един от най-добрите университети в България и на Балканите. Имаме две много добри гимназии, които са в Топ 100 на българските гимназии. Имаме богат културен живот и много културни дейци. Това са неща, върху които можем да стъпим.

Проблем е обезлюдяването на града, неспособността да задържим младите хора. Основната причина е ниската конкуренция на пазара на труда, липсват достатъчно работодатели и инвеститори, които да създадат добре платени работни места. Има един единствен инвеститор за последните 12 години, сравнително голям, който е дошъл и избрал Благоевград и въпросът е защо всички други градове успяват да привличат работодатели, а ние не можем.

 

Решенията:

Нашият фокус ще бъде създаването на добре платени работни места, ще работим в три основни посоки. Ще търсим инвеститорите, няма да чакаме те да идват - аз това съм правил досега като бизнес адвокат, създавал съм контакти с бизнес средите, с търговските камари. Ще участваме в различни форуми, за да създаваме доверие в инвеститорите и да ги убеждаваме, че можем да бъдем в тяхна полза. За да дойде един инвеститор, той трябва да има доверие в домакина, той да се държи професионално и отговорно, да покаже предимствата на града, да представи възможностите на образователните институции, на детските градини, на училищата, къде може да се инвестира. Много от кандидат-кметовете говорят за индустриална зона, сякаш това е панацеята за възраждането на града. Да, трябва да се направи индустриална зона с път до нея, ток и вода. Но това не е достатъчно, трябва да има доверие. Градът трябва да е привлекателен, да има силен домакин, който да хване инвеститора за ръка, да не му търси комисионни и да му покаже, че ще бъде негов партньор, а инвеститорът ще намери къде да изгради своето производство.

Ще работим за завръщане на успешните хора, излезли от Благоевград и изградили бизнеса си някъде другаде. Ще ги убедим да върнат част от своя бизнес в Благоевград, да открият добре платени работни места. Американският университет е дал едни от най-добрите мениджъри на България и смятам, че в областта на високотехнологичните производства и на услугите с висока добавена стойност ние можем да открием нови работни места. Нашите деца мечтаят да вършат неща, които променят света и ние ще работим именно в тази посока. Ще стартираме инициативата „Ела си в Благоевград“, ще поканим всички хора, които са напуснали Благоевград, независимо дали са предприемачи или професионалисти, учени в различни сфери, в един форум ще ги срещнем с бизнеса и с университетите и ще търсим заедно начин да възстановим Благоевград и да работим за неговия напредък.

 

За политическата ситуация в Благоевград:

Хората в Благоевград са прагматици, гледат кой всъщност може да свърши работа. Необходимо е да се преодолее изключително голямото противопоставяне в града, което се създава и поради специфичната медийна среда. Нужен и по-нормален по-широк диалог  с всички граждани, с бизнеса, с университетите, с неправителствените организации, които са натикани в ъгъла и техните гласове, техните идеи не се чуват. Благоевград има нужда от обединител и истински водач, който да може да говори с всички и да може да чуе и недоволните, да има приемен ден, за разлика от сегашния кмет, да има възможност включително хората да отидат при него извън работно време, една събота в месеца. Това са реалните неща, които хората очакват.

 

За предложенията за промяна на името на града:

В Благоевград хората са консервативни и като цяло не посрещат с добро око подобен тип идеи. Аз откровено казано смятам, че по отношение на паметници и на история ние трябва да направим повече за информираността на обществото за това на кого е този паметник, защо е там, защо някои критикуват тази личност, защо други я възхваляват. Нека хората сами да преценят дали и как да оценяват този паметник. Но смятам, че ние трябва да гледаме в бъдещето и да се концентрираме върху това какво ще изградим сега, а не какво ще разрушаваме, ще сменяме и т.н. Промените трябва да са съдържателни, а не формални.

Благоевград си остава Благоевград, що касае моето мнение. Разбира се, ако някога има настроения и те са преобладаващи в обществото, и се постигне консенсус, може да се мисли за нещо друго, но като градоначалник, аз смятам, че трябва да си върша работата и да управлявам града добре, а не да се занимавам с неща, които биха разделили хората, отколкото да ги обединят.

 

За слуховете, че „Зеленото движение“, което е част от коалиция ПП-ДБ, се противопоставя на строежа на магистрала „Струма“ поради екологични причини.

„Зелено движение“ не е против автомагистрала „Струма“. Всъщност „Зелено движение“ е за автомагистрала „Струма“, то просто иска да защити дефилето и затова е против това, което се предвиждаше до момента - скоростен път, който да мине през дефилето. Разговарях наскоро с представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и имам уверение, че в момента се работи по вариант, както да се спаси съществуващата процедура по одобрения ОВОС, така и цялото движение да се изнесе по склоновете извън дефилето. Мисля, че съвсем скоро ще имаме добро решение в тази посока. Фокусът в момента се измества върху „Зелено движение“, а според мен трябва да се върне върху онези 12 години, в които ние бяхме „удавени“ от европейски пари, този период изтече с приключването на редовния мандат на ГЕРБ, без да има дори проект за автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле.

 

За старта на конституционната реформа в парламента и опасността критиката от Венецианската комисия да попречи на реформите:

Аз съм за много по-радикална съдебна реформа, заявявал съм го публично. Според мен нашата прокуратура не работи. И единственият начин този проблем да се разреши е прокуратурата да се преучреди изцяло, отново, както трябва. Очевидно е обаче, че след пет парламентарни избора такъв тип мнозинство, за такава радикална реформа, не може да се формира, имаме незаобиколимите фактори като ГЕРБ и ДПС, които в много голяма степен всъщност бяха причината през тези 12 години да нямаме съдебна реформа.

Ние разчитаме, че всички народни представители от всички политически партии разбират и българското общество е узряло, че имаме нужда от съдебна реформа, която да придвижи България напред. Критиката като страна на Венецианската комисия не е по същество на предложенията, тя е по отношение на мотивировката. Знаете, че правителството в момента работи под огромно напрежение, включително и Народното събрание, имахме изключително много мерки, които трябваше да се приемат, за да се спасят парите по Плана за възстановяване и разбира се там е възможно да са допуснати някои неточности или недостатъчно подробна мотивировка. Процедурата е достатъчно дълга и аз силно се надявам, че ще се включат уважаваните юристи в България, върховните съдилища, така, че да направим съдебна реформа, която да създаде предпоставки за по-независима съдебна система и да подобри работата на прокуратурата, защото там продължава да няма никакви сериозни крачки.

Това зависи от обществото. Призовавам всички граждани да окажат натиск върху своите политически представители за това тази съдебна реформа да види бял свят. Тя не е радикална, тя е разумна, тя ще гарантира независимост на съдебната система в тесен смисъл от прокуратурата, ще намали политическото влияние и ще даде възможност за повече свобода в тези хора. В българската администрация и в българската прокуратура цари страх. И ние трябва да подкрепим всички мерки, които могат да освободят тези хора от страха, за да могат да си вършат работата.

TOP