Методи Байкушев с послание за Освобождението на България

03 Март 2023 | 14:41
1 коментара
Общество
Методи Байкушев с послание за Освобождението на България
Представяте ли си вместо узо, дзадзики и калмари на дълъг уикенд в Гърция, да отидете на война за освобождение на съседен народ, където вероятността да загинете е над 50%?
Освен споровете за геополитика и на коя дата да честваме, има безспорни факти около Освобождението на България.
Хиляди български опълченци, руснаци, украинци, финландци, беларуси, румънци, поляци, сърби и черногорци дадоха живота си. Независимо кой какви планове е имал, резултатът от тази саможертва бе само един - започна необратимият процес довел до освобождението и независимостта на България.
Затова и в нашата Църква по над столетна традиция всеки ден (без изключение!) се молим за всички воини от всички етноси, паднали за вярата и освобождението на нашето Отечество.
Затова и не бива да забравяме, че ние сме джуджета, стъпили на раменете на великани (не само български).
Да се замислим нещо обаче – Какво ли биха поискали от нас загиналите воини и идеолозите на националното освобождение преди тях? Как те са си представяли свободна България и какво биха искали от нас?
Убеден съм, че тяхната мечта е била те да са последните, които се налага да веят знамена и да се бият.
Вярвали са, че след свободата, българите ще разберат, оценят и осмислят тяхната саможертва. Надявали са се, че ще се хванем здраво с вяра, отговорност и труд да направим така че България да постигне истинския си потенциал, за да живеем в мир, единство и прогрес като най-успешните народи. Всичко това ясно са написали и са ни завещали в своите писма и трудове.
Значи за нас е останал много ясен патриотичен дълг. През 2023 г. изпълнението му се състои в следното: да се стараем да живеем по правилата и да искаме постигането на тези правила от себе си, от околните и от държавата. Затова трябва да работим. Ще Ви кажат много хора, че тази работа е безнадеждна, няма смисъл.
Не ги слушайте! Работата е трудна и ще е дълга, но неизбежно ще доведе до резултат. Ако поемем отговорност и работим повече, резултатът ще дойде по-скоро. Време е да се отървем от хватката на посредствеността, лъжата, безотговорността, простотията и корупцията. Можем да го направим. Можем и трябва да послушаме онези, които дадоха живота си за нашата свобода днес. Благодарение на тях имаме за утеха и почивка узо, салата и дълги уикенди. Но заветът беше друг.
Заветът е вяра, надежда, любов, работа и изпълнение на закона.
Да го направим! Ние. Сега.

Добавени коментари

Честит празник, Благоевград! публикува:
03 Март 2023 | 14:48
Честит празник, България! Честит празник, Благоевград! Днес е паметна дата която за Горна Джумая към днешна дата е тъжна, черна и пагубна. Прегръдката на Илко Камбитов с ДПС ме потиска и гледам и не мога да повярвам как може да бъдеш национален предател! Ето за това предлагам Благоевград да си има национален празник като най подходяща дата е 1 Април - Деня на хумора и лъжата. Празник на Лъжльото, на Истината, на Неделчо, на Зарята, на Кафявия, на Циганина, на Наркомана, на Пияницата, на Тръчи лажи и прочей................ Дълбок поклон към феса но ме боли 500 години а днес първенците на Благоевград искат да ни направят еничари на Ахмед, Мемед, Муса и Айше!!

Добавете Вашия коментар

TOP