Методи Байкушев присъства на годишната конференция за международен арбитраж в Прага (Prague Arbitration Day 2023)

12 Май 2023 | 09:14
0 коментара
Общество
България
Методи Байкушев присъства на годишната конференция за международен арбитраж в Прага (Prague Arbitration Day 2023)
Благоевградският адвокат Методи Байкушев присъства на годишната конференция за международен арбитраж в Прага (Prague Arbitration Day 2023).

Публикуваме пост на Методи Байкушев в социалната мрежа без редакторска намеса:

Вчера бях на годишната конференция за международен арбитраж в Прага (Prague Arbitration Day 2023).
Водеща тема за всички са делата срещу Газпром Експорт заради спирането на доставките след Указа на Путин за плащане в рубли.
На снимката съм с Ростислав Пекар – управляващ съдружник в чешкия офис на една от големите глобални адвокатски кантори Скуайър Патън Богс (Squire Patton Boggs). Ростислав работи по три дела срещу Газпром Експорт. Новото е, че Газпром Експорт вече не се явяват по тези дела.
Tова е признание на Русия, че номерът „Указ на Путин за плащане в рубли“ беше една голяма глупост. Знаят, че оттук нататък ще загубят всички дела.
Очаквам, че Путин ще фалира нарочно Газпром Експорт, така че осъдилите го в арбитраж да не могат да си съберат парите. Газпром Експорт е различно дружество от добивната компания Газпром. Газпром Експорт е само търговец („посредник“, за да разбере и Делян Добрев), който няма материални активи и не добива газ. Може да бъде практически занулено за няколко дни без особени затруднения, така че от него да може да се вземе само… „на босия цървулите“.
Точно за тази опасност предупредих в „ДЕНЯТ с В. Дремджиев“ още на 9 май 2022 г., както и в анализ, публикуван в Капитал на 23 май 2022 г. Тогава призовах за максимално бързо ангажиране на адекватна кантора, запор на вземанията на Газпром Експорт от европейските му клиенти и започване на арбитраж. Редовното правителство Петков беше свалено с вот на недоверие още през юни.
Първата работа на служебния министър на енергетиката Росен Христов бе да заприказва как Газпром Експорт щели да ни осъдят за 1.4 милиарда.
После се сети, че вместо да говори, трябва да послуша и да наеме бързо силна кантора, която да подготви Булгаргаз за делото. Разбира се, всичко това направи максимално бавно. В началото на декември 2022 г. все още не бе наета кантора. Все пак в няколко интервюта от началото на 2023 г., министърът каза, че вече е намерена кантора и обеща, че в началото на април ще има яснота какво ще правим.
Днес е 12 май 2023 г. - повече от година от неоснователното спиране на доставките за България от страна на Газпром Експорт. Булгаргаз все още не е завело дело.
Стоим си и чакаме самоковския влак. А той, както винаги, няма да дойде…
TOP