Методи Байкушев положи клетва като кмет и заяви: Никой не е по-голям от Благоевград

14 Ноември 2023 | 12:07
1 коментара
Общество
Благоевград
Методи Байкушев положи клетва като кмет и заяви: Никой не е по-голям от Благоевград
Новоизбраният кмет на Община Благоевград Методи Байкушев, новоизбраните общински съветници и кметове на кметства положиха клетва, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg. 

Областният управител на област с административен център Благоевград Мария Димова каза, че днес е ден на ново начало, изпълнен с възможности. Тя отправи послание към новия кмет и общинските съветници – да работят в дух на конструктивност и диалогичност.

"Градете основи, а не стени“, каза тя и пожела на всички здраве и във всичките си действия да се водят от нуждите на благоевградчани.

Адвокат Мартин Бусаров, председател на Общинска избирателна комисия – Благоевград от своя страна прочете решенията за избор на кмет, общински съветници и кметове на кметства.

Пред присъстващите в зала той посочи, че 36 075 души са избирателите, които са гласували в изборите за избор на общински съветници. "Вие не представлявате само себе си, а огромна част от нашите съграждани“, допълни той.

Адвокат Бусаров добави, че на изминалите местни избори са били избрани 20 кметове на кметства в Община Благоевград, както и кмет на Община Благоевград. По думите му на втори тур Методи Байкушев е получил подкрепата на 13 611 гласоподаватели.

"Всички вие бъдете здрави и не се отклонявайте от пътя на правото и на истината“, подчерта председателят на Общинска избирателна комисия – Благоевград.

Тържествената сесия продължи с полагането на клетва пред областния управител Мария Димова.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите на Община Благоевград и да работя за тяхното благоденствие. Заклех се!“, казаха новоизбраните кмет на Община, общински съветници и кметове на кметства.

Мария Петрова, заместник-кмет по икономика, финанси и европейски проекти на Община Благоевград бе тази, която връчи символите на Благоевград на новоизбрания кмет Методи Байкушев. Припомняме, че през вчерашния ден вече бившият градоначалник Илко Стоянов обяви на пресконференция, че няма да присъства на тържественото заседание, тъй като не е бил поканен.

Мария Петрова каза, че за добруването на Благоевград, екипът, от който и тя е била част, е поставил добри основи. "Пожелавам ви да продължите да надграждате започнато. Ключът е тежък, бъдете добър стопанин и се грижете за хората“, каза тя към Методи Байкушев.

Слово произнесе и новият кмет на Благоевград Методи Байкушев, който благодари на всички за доверието, което благоевградчани са гласували на него, на общинските съветници и кметовете на кметства.

"Приемам това служение със смирение. Заставам пред вас със съзнанието, че става въпрос за една висока отговорност, която ни възложиха нашите съграждани. За мен Благоевград е кауза и ще дам всичко от себе си, за да оправдая доверието на нашите съграждани. Обещавам да служа на интересите на Благоевград, да бъда честен отговорен и открит кмет. Да реализираме, с ваша помощ, ангажиментите, които поех и които съм заложил в моята програма. Най-важното сред тях е промяна на модела чрез който се управлява община Благоевград. Управлението ще бъде открито, в постоянен диалог с гражданите при решаване на важните проблеми. Ключов приоритет е повишаване качеството на образованието, за да имат по-добро бъдеще за нашите деца“, каза той.

По думите му работата на общинските съветници е да упражняват контрол върху кмета. "Аз съм кмет, а вие общински съветници, защото така решиха хиляди благоевградчани. Ние имаме правомощия – права и задължение, фокусът е в задълженията“, прибави Байкушев и допълни, че работата на общинсктие съветнеци и е да упражняват контрол върху кмета, както и да работят заедно в името на Благоевград.

"С ясна визия и смели реформи ще превърнем Благоевград в модерен и динамичен град. Ние можем и трябва да се гордеем с нашия град. Нека помним, че никой не е по-голям от Благоевград! Благоевград може!“, подчерта той.

Специален гост на първото заседание на Общински съвет – Благоевград е Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, който пожела успех на новото общинско ръководство, на общинските съветници и кметовете на кметства.

"За вас и вашия екип и общинските съветници, църквата винаги ще отправя своите молитви за вашето здраве и добруване“, допълни той.

Митрополит Серафим направи и символичен подарък към Методи Байкушев – Библия.

След приключване на официалната част бе дадено начало и на самото заседание на местния парламент. До избора на председател сесията се ръководи от най-възрастния сред избраните, а именно банкерът Захари Хаджийски.

"Намираме се в емблематична зала, в която се взимат едни от най-важните решения за Благоевград. Изборите приключиха. Резултатите са ясни, гражданите се произнесоха. От нас се изисква отговорност, конкретни действия Нека да забравим предизборните противоборства. Иска ми се през настоящия мандат да бъдем сериозен коректив на кметската администрация, но и да подкрепяме всички градивни предложения. Диалогичността трябва да е водеща“, подчерта той.

В рамките на днешното заседание предстои да се проведе тайно гласуване за избор на председател на Общински съвет Благоевград.

Добавени коментари

Гражданинъ от преди 1891г. и Честитъ мандатъ публикува:
14 Ноември 2023 | 17:52
Първо за много години най-напред по стар български обичай, кмете. Питам, може ли да се спре шофиране по "кълдаръмените" улици на етнографския квартал Вароша. Сега минавам от там и е безобразие. Има забрана,а никой не я спазва. Как ще опазим 300 години къщи и улица за поколенията. Срамота съграждани. И моите деца ходят на школи,но пеш !!!

Добавете Вашия коментар

TOP