Методи Байкушев: Наследихме огромна финансова дупка и ликвидна криза

05 Декември 2023 | 09:17
4 коментара
Общество
Благоевград
Методи Байкушев: Наследихме огромна финансова дупка и ликвидна криза

В града имаме огромна ликвидна криза. Заварихме финансова дупка, за която изобщо не предполагахме. Има огромни дългове и предизборни харчове. Също така 1,4 млн. просрочени задължения и липсващи 4 млн. лева целеви средства по обекти, които чакат изпълнение. 17 млн. лева общо са дълговете на общината, приходите са 25 млн. Това каза за Нова телевизия кметът на Благоевград Методи Байкушев.

„Държавно делегираните дейности са 79 млн., отделно имаме допълнителни 7 млн. за местни дейности. Също и още 7 млн. за целеви проекти. Когато се теглят дългове не е лошо, ако добавят стойност и привличат инвеститори. Преди 12 години общината нямаше никакви дългове, след това наводнени от европари и заеми, се е получила огромна задлъжнялост. Това е дошло от неразумни харчове. Има огромен дял инхаус поръчки към дружества без нужния капацитет – 10 млн. лева. Харчени са пари без конкурентни процедури – давани са на държавни дружества, които са разпределяли“, обясни той.

 

По думите му липсват пари за три стратегически проекта. „Става дума за укрепване на свлачище по пътя за Картала – 4,3 млн. лева, освен малък аванс, останалите пари трябваше да ги има. За улица „Промишлена“ – 3,5 млн. лева. От тях 2,5 млн. са платени като аванс, другите не знаем къде са. 1,4 млн. са просрочени към доставчици, както и 1,3 млн. пари за изборите. Явно са покрити други задължения. Никой не може да каже къде точно отиват парите. Правим анализ, за да закрием част от общинските дружества. Няма да даваме инхаус поръчки на дружества без капацитет“, обеща Байкушев.

Добавени коментари

Gocho публикува:
06 Декември 2023 | 07:42
Да попитаме какво става с Пирин.Директори не липсват видяхме го единия с цигара и кафе на тъчлинията а спонсор намери ли г-н Занев.Г-н Михтарски срамно е да се пуши на зеления терен на стадион Хр.Ботев.Мисля че е и наказуемо.
Мазурски публикува:
05 Декември 2023 | 19:51
Байкушев трябва да уволни хората на Тръчи-Лажи, защото те го дърпат назад, всички ги знаем кои са: Емилия Халилова – Цветина, Силвия Домозетска, Добряна Христова.... и много други
Галя публикува:
05 Декември 2023 | 17:49
С тоя екип, дето наследи и не помръдваш, както и със сегашните си назначения, нищо няма да направиш! Язък, че гласувах за теб! Безпомощен си, нямаш добри кадри, разчиташ на старите още от камбитово време Домозетска и сие, която назначи дъщеря си към общината, а сега и племенника си като зам.кмет! Слаба ракия се оказа, кмете, само дърдорене досега видяхме и чухме от теб!
той публикува:
05 Декември 2023 | 10:01
стига де,едно и също повтаряме работи не се чуди,квазимодо

Добавете Вашия коментар

TOP