Методи Байкушев нает от благоевградския депутат А. Гюров за нещатен сътрудник, получи карта за неограничен достъп до парламента

07 Ноември 2022 | 19:29
3 коментара
Общество
Методи Байкушев нает от благоевградския депутат А. Гюров за нещатен сътрудник, получи карта за неограничен достъп до парламента

Благоевградският адвокат Методи Байкушев влезе в Народното събрание. Не като депутат обаче, за какъвто се кандидатира на последните парламентарни избори, а като нещатен сътрудник на местния парламентарист и председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров. Байкушев ще съветва Гюров по правни въпроси.

Той е първият с ранг нещатен сътрудник в групата на новите 11 депутати от Пиринско. Колегите на Гюров още се ориентират в обстановката, а някои от тях – като депутатката от „Български възход” Надежда Самарджиева, дори не са подали снимката си за официалната страница на 48-ото НС.

За разлика от постоянните сътрудници, нещатните не са служители на Народното събрание, но благодарение на служебната си карта имат пряк и неограничен достъп до парламента и заседанията на парламентарните комисии, ако депутатът, когото съветват, ги покани. Те получават възнагражденията си от допълнителните две трети над заплатите, които народните избраници вземат тъкмо с такава цел, но колко точно ще са парите, е договорка на 4 очи между депутата и сътрудника му. Според гласуваните промени в парламентарния правилник тези пари не е задължително да бъдат превеждани по банков път, а могат да се вземат и на ръка, както досега.

Това е поредната стъпка в посока влизане във властта на Методи Байкушев, за когото до миналата година в Благоевград се знаеше единствено, че е син на строителния предприемач Петър Байкушев, и освен приятелите му никой друг не го познаваше. Прощъпалникът му в обществото беше миналата година на сесия на ОбС – Благоевград, когато М. Байкушев запалено се обяви против проекта на кмета Илко Стоянов за поемане на дълг от 17 млн. лв. за парк Бачиново. Заподозрян, че активността му е индикация за политически амбиции, Байкушев отрече да има такива, но малко по-късно започна открито да агитира за „Да, България“.

Протестите му срещу заборчняването на Благоевград продължиха и наблюдателите на обществено-политическите процеси в Благоевград го нарочиха, че се готви догодина да стане кмет на Благоевград. Байкушев отново дебело подчерта, че е само общественик с будна гражданска позиция, но влезе в кандидатдепутатската листа на „Продължаваме промяната” за Благоевград. Избра си последното място с идеята да пренареди листата, събирайки гласовете на всички благоевградчани, които са против дълга. Не му се получи – взе едва 1114 преференции, които дори не му стигнаха да прескочи 7-процентната бариера и да влезе в т.нар. „Списък А“, в който попадат кандидат-депутатите с реален шанс да седнат на парламентарна банка.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Вуте публикува:
08 Ноември 2022 | 09:00
Каква новина само! Сензационно...
Андрей публикува:
08 Ноември 2022 | 08:16
Байкушев ако се кандидатира ще го отвее на Илко Камбитов с двеста направо ще запомни за цел живот как се кара колело по нанадолно.
Николайко Перник публикува:
07 Ноември 2022 | 21:42
Ами трябва да си оправдава 2/3 от добавената заплата за уж “съветници“, а ония ще се фукат с карта за достъп в Парламента. Жалка пасмина...

Добавете Вашия коментар

TOP