Методи Байкушев: Мобилизирани сме да завършим проекти по програми, които приключват в края на годината

28 Ноември 2023 | 12:54
1 коментара
Бизнес
Благоевград
Методи Байкушев: Мобилизирани сме да завършим проекти по програми, които приключват в края на годината
Мобилизацията в момента е насочена към завършване на проекти за безвъзмездна финансова помощ по европейски програми, които приключват в края на годината.
Това каза пред журналисти кметът на Благоевград Методи Байкушев. Акцентът е върху проектите за изграждане на анаеробна инсталация в общината и проекта за ремонт на сградата на читалището и операта в града. 

Проектът за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на региона Благоевград е на стойност около 41 млн. лева, стана известно на днешната пресконференция на кмета на общината. Договорът по него е подписан преди пет години, а Оперативна програма „Околна среда“, по която е финансиран, изтича до 15 декември тази година.

"Каквото разплатим до 29 декември, това ще ни бъде възстановено от европейските средства", отбеляза Методи Байкушев. Към момента общинското ръководство има уверението на строителя, че обектът ще бъде изпълнен изцяло в срок. 

Концентрирани сме, защото имаме 20 дни да завършим един сложен проект откъм строителство и технология", посочи Байкушев и допълни, че в случай че обектът не бъде завършен до 15 декември и разплатен до 29 декември, общината ще трябва все пак да го завърши, в противен случай „рискуваме огромни финансови санкции“.

Финансови измерения това ще има и под формата на отчисления на отпадъците към Регионална инспекция по околната среда и водите, които ще се увеличат. По думите на Методи Байкушев пред Общината стои задача да организира „истинска система за управление на отпадъците, по която не е свършено нищо“.

Вторият обект, по който в момента има „мобилизация“, е ремонтът на сградата на операта и читалището. Там безвъзмездната финансова помощ е в размер на около половин милион лева. 

Към момента е спряно строителството на улица „Промишлена“, тъй като се оказва, че до стопански двор в западната част на улицата не е осигурен „нормален достъп“, тъй като има „огромен наклон“, каза още Методи Байкушев. 

Методи Байкушев коментира и финансовото състояние на Общината и гласувания от общинските съветници в петък, 24 ноември, заем. Безлихвеният заем ще е в размер до близо 8,2 млн. лева и със срок на погасяване 1 декември 2024 г. Заемът предстои да бъде отпуснат от централния бюджет на Министерството на финансите.

В петък бе взето решение и за оптимизация на дейността на общинските предприятия „Озеленяване“ и „Благоевград строй ремонт“, който се сливат с общинското предприятие „Чистота“. Оптимизация в бъдеще се очаква и в общинската администрация, стана известно на пресконференцията. 

Кметът представи и заместник-кмета с ресор „Образование и бизнес развитие“ - Боряна Шалявска, която има дългогодишен опит в сферата на образованието в отдел „Прием на студенти“ в Американския университет в България, отделно е докторант в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и е преподавател по английски език.

Боряна Шалявска ще работи за връзката между образованието и бизнеса, както и за подпомагане на подготовката на кадри.

Добавени коментари

Бриндо публикува:
28 Ноември 2023 | 18:41
Шницел

Добавете Вашия коментар

TOP