„Метаморфози“ по Овидий „оживя“ на сцената на благоевградския театър

13 Октомври 2023 | 10:15
0 коментара
Култура
Благоевград
Метаморфози  по Овидий  оживя  на сцената на благоевградския театър

След месеци упорита работа, отдаденост и всеотдайност, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград може да се похвали с още едно ново заглавие в репертоара си, а именно „Метаморфози“ по древноримския поет Публий Овидий Назон.

Сценична адаптация е на Мери Цимерман, преводът е дело на проф. Снежина Танковска, а режисьорският прочит е на Стайко Мурджев.

Бурните аплодисменти на финала и множеството похвали, които „заваляха“ към целия творчески екип още в първите минути след края на постановката, са най-добрият атестат за това, което се случи на сцената по време на премиерата, състояла се в сряда (11 октомври) в Благоевград.

Невероятната сценография и костюми, дело на Никола Налбантов, съчетани с музиката на Петър Дундаков, хореографията и пластиката на Станислав Генадиев и видео дизайнът на Владислав Илиев, пренесоха публиката в един по-различен свят на митове и легенди, представен по съвременен начин чрез съвкупност от най-различни изразни средства.

Актьорите, участвали в постановката, накараха публиката да премине през множество емоционални състояния, да се замисли за смисъла на живота, да разсъждава върху миналото, да помисли за настоящето и да си представи бъдеще, в което светът би бил по-добро място за живеене.

В ролите видяхме цяла плеада от артисти, които успяха да ни покажат различни образи, да пресъздадат различни чувства и да поставят множество теми за размисъл. Калин Врачански, Гринго-Богдан Григоров, Йордан Ангелов, Мария Манолова, Недиляна Павлик, Теодор Ненов, Лора Христова, Катя Иванова, Димитър Стойнов, Марин Рангелов, Гергана Цакова, Константина Георгиева, Кънчо Кънев, Пепа Манева, Албена Чобанова, Жанет Керанова, Борис Върбанов и Теодор Куков показаха пред театралната публика майсторство и умения, достойни за бурните аплодисменти, които получиха.

Поздравления за добрата си работа получиха и асистент-режисьорът Николай Йорданов, асистент-сценографът Калоян Вешков, консултантите по каскади и въздушна акробатика Асен Асенов, Красимир Томов и Овагим Кешишян.

Режисьорът на „Метаморфози“ Стайко Мурджев, който е и щатен режисьор към Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, за пореден път показа, че качественото изкуство няма граници и че темите от миналото, продължават да бъдат актуални и днес. В хода на процеса по подготовката на новото заглавие на благоевградския театър са проведени редица анализи и уъркшопи, благодарение на които публиката успя да стане част от уникално преживяване, за което тепърва предстои да се говори много.

Затова не чакайте, а още днес си запазете билети за следващата дата на „Метаморфози“ – 30-ти октомври!

Добавете Вашия коментар

TOP