Местят от площада в градската градина празничното градче за Коледа в Благоевград

20 Октомври 2022 | 10:55
1 коментара
Общество
Местят от площада в градската градина празничното градче за Коледа в Благоевград

Преместване на Коледния базар в Благоевград от площада в градската градина с изграждане на фестивално градче замисля общинската управа. Идеята е там да се обособят местата за благотворителни базари, да се направят малка сцена и павилиони, като е в процес на решение дали ще има и за скара и греяно вино.

Миналата година т.нар. от благоевградчани „кочинки“ не се появиха на площада пред общината, кметът Илко Стоянов обясни липсата им с несигурността около Ковид ситуацията, опасността да се забранят за поредна зима масови събирания, както и с амортизираните и неприветливи сглобяеми барачки, които вече не създаваха празнично настроение. Реализацията на идеята ще струва 113 371 лв., а градоначалникът предлага сумата да се осигури чрез пренасочване на средства от целевата субсидия за капиталови разходи. Той е внесъл предложение до общинските съветници да утвърдят промени в инвестиционната програма на общината за 2022 г., като пренасочат част от заложения бюджет. Причината е, че обстоен анализ на изпълнението на тази програма, направен в края на миналата седмица, е показал, че за част от обектите не е възможно практически да се разплатят дейностите преди крайния срок за заявка към Министерство на финансите 25 ноевмври и съществува сериозен риск общината да изгуби част от финансирането. Затова градоначалникът предлага подробен списък с улици и междублокови пространства, които биха могли да се реализират, като средствата са за сметка на по-малко направени разходи и отпадане на някои от обектите в тазгодишната инвестиционна програма на общината.

Сред по-мащабните проекти, чиито средства се пренасочват, са благоустрояване на улици в кв. 9, който е преходен, с предвидени 69 256 лв.; проект за изменение на уличната регулация в част от участъци за улиците „Бели извор“, „Митрополит Борис“ и „Хр. Силянов“ със заделени 40 000 лв.; намаляване наполовина на 50-те хиляди лв. за ремонт на оранжерия за цветя.

Кметът Илко Стоянов предлага да се ремонтират множество улици, пътища и общи пространства: ул. „Влахина“ в с. Падеш, площадът в с. Еленово, навесът към детската площадка в с. Зелен дол, за тоалетните и навеса в бившето училище и църквата на с. Логодаж предвидените 16 680 лв. да се увеличат на 28 580 лв., да се ремонтира пътят до основните махали на с. Горно Лешко, главната улица до махалите Горни и Долни двояци и „Акациите“ на с. Горно Хърсово, улицата до основните махали на Горно и Долно Българчево, вътрешната улица към футболното игрище в с. Церово, на ул. „Св. Иван Рилски“ в с. Покровник. Искането на градоначалника за заделяне на средства за ремонти касае още пътя при Животинския пазар в кв. „Струмско“ , включително и участъка от ул. „Освобождение“, второстепенната улица към онкоболницата, път към предприятието „Воя Фешън“, пътя в местността Под черквата, благоустрояване на междублоковото пространство при ул. „Илинден“ 2, както и пространството между „Кауфланд” и Паница академик център на АУБ, благоустрояване на ул. „Здраве“ от ул. „Листопад“ до ул. „Витоша“, за което с поредица от подписки настояваха живеещите в района на кв. „Освобождение”, благоустрояване на междублоковото пространство при ул. „В. Априлов“ 7, както и на ул. „Трудолюбие“ и ул. „Юрий Гагарин“.

Struma.bg

Добавени коментари

хгцйхж публикува:
23 Октомври 2022 | 09:58
Е нали има фестивален парк Македония? Да се направи там, хем е най-широко и няма да пречи на никой.

Добавете Вашия коментар

TOP