Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

30 Ноември 2021 | 13:58
0 коментара
Политика
Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

След информацията от продължаваме промяната, че тази седмица започват лидерските срещи за определяне на структурата и състава на новото правителство, днес от БСП поискаха първо да бъде подписано коалиционното споразумение, а след това да се говори за постове и имена .

Румен Гечев от БСП обяви в студиото на "Още от деня", че министерските постове в новия кабинет са разпределени по формула - според тежестта на всяка една от партиите в следващото Народно събрание.

Така преговарящите са се разбрали 8 министерства да са за "Продължаваме промяната", 4 - за БСП, 3 - за "Има такъв народ" и 2 - за "Демократична България".

Още другата седмица да са ясни структурата и проектосъставът на бъдещия кабинет, а до Коледа да бъде гласувано новото правителство. Този умерен оптимизъм споделиха Румен Гечев от БСП и Владислав Панев от ДБ. Панев определи екоминистерството като едно от логичните за коалицията.

Нинова: Трябва да има писмено коалиционно споразумение преди разговор за министри

Днес обаче лидерът на БСП събра ръководителите на всички работните групи участвали в преговори за да обобщят постигнатото и така решиха ,че партията ще иска първо подписване на коалиционно споразумение, а след това - разговори за министерски кресла

От ПП днес запазиха мълчание. Коментарът на левицата е, че по време на дискусиите с останалите три партии е било постигнато съгласие по редица въпроси, но остават и такива, които са спорни.

По тях, според БСП, предстоят допълнителни разговори и лидерска среща. По думите на Нинова за партията на първо място е важно да бъде социалния стълб в бъдещото управление и да защити децата, младите семейства, работещите, бедните и пенсионерите, малкия и среден бизнес”.

Пред БНТ Румен Гечев определи подходът първо да се подпише коалиционно споразумение като много правилен .

БНТ: Кога и как ще продължат преговорите?

Румен Гечев: Би следвало, ако се подпише такова споразумение, в следващите дни. Това, предполагам, ще стане още в първите два-три дни на новия парламент, след това да се пристъпи към кадрови решения, така че да посрещнем Коледа с ново правителство.

По част от спорните теми между четирите партии е редно да се изчака приемането на бюджета за следващата година ,за да се види какви харчове в условията на криза са реални, смята Гечев.

БНТ: Вътре в партията наясно ли сте за колко министерски кресла ще настоявате и дали ще настоявате?

Румен Гечев: Това, което знам е, че е постигнато всяка партия да получи според парламентарната си тежест, а вече конкретните ресори - би следвало от тези квоти да се подберат хората, които са най-добре подготвени.

Добавете Вашия коментар

TOP