Местан: Управляващите да се отрекат от Патриотичния фронт, за да получат подкрепата на ДПС

15 Юли 2015 | 15:13
0 коментара
Политика
Местан: Управляващите да се отрекат от Патриотичния фронт, за да получат подкрепата на ДПС

Съдебната реформа трябва да се проведе след постигането на съгласие между системните партии и създаването на конституционно мнозинство след местните избори. Това заяви Лютви Местан след продължилите над час и половина консултации между представители на Реформаторския блок и ДПС.

Както БЛИЦ пръв съобщи, реформаторите бяха представени от Радан Кънев, Петър Москов, ген. Атанас Атанасов, към които се присъедини и Найден Зеленогорски. Заедно с Лютви Местан в преговорите участваха д-р Тунчер Кърджалиев и Алиосман Имамов.

Местан беше категоричен, че не отхвърлят съдебната реформа, но тя трябва да се прокара след местните избори и освен конституцията да засяга Закона за съдебната власт, НПК и НК. Преговорите за тази реформа обаче трябвало да започнат още сега.

Лидерът на ДПС заяви, че те няма да гласуват против конституционните промени, ако те бъдат внесени до края на юли, а най-вероятно ще отсъстват от зала, като по този начин дадат ясен знак, че не са против реформата.

Той обаче настоява Реформаторския блок да не си присвоява целите авторски права, а да стане ясно, че основният субект на властта в лицето на премиера Борисов също поема отговорността.

Местан почти в прав текст заяви, че за да продължат разговорите по съдебната реформа и с реформаторите, и с останалите управляващи, те трябва да се отрекат от Патриотичния фронт, тъй като тя е антисистемна партия, а промени в основния закон се правят от системи партии.

Накрая Местан призова отказът им от гласуване на конституционните промени в края на юли да не се драматизира и да не се затваря вратата на преговорите. 

Ива НИКОЛОВА, БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP