Местан: Европа да приеме нова стратегия за интегрирането на Западните Балкани

10 Юли 2015 | 12:33
0 коментара
Политика
Местан: Европа да приеме нова стратегия за интегрирането на Западните Балкани

От ДПС отправяме силен призив към политиците от Европа за нова актуализирана стратегия за интегрирането на Западните Балкани в ЕС. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан, който прочете декларация по повод 20 години от масовото клане в Сребреница.

Местан припомни, че утре се навършат 20 години от трагедията, при която са загинали 8 000 души в Сребреница. "Сребреница е балканската камбана за толерантност, монумент от 8000 жертви, чиято памет тегне не само върху съвестта на Ратко Младич. Утре в Сребреница ще пристигнат Бил Клинтън, Александър Вучич и Мадлин Олбрайт, на среща на помирението, в памет за загиналите невинни, защото били различни. От какво различни, всички сме еднакво дарени с живот и това е най-важното. Животът е равно право и никой не може да го заложи заради език, име", каза Местан.

Той подчерта, че Балканите са земя за всички, но и кръстопът, но не само географски, а и философски-кръстопът на различията. На Балканите съвместимостта е заложена генно. Дължим поне мълчание в паметта на жертвите. Покръстването и нашествията не заличават, а предопределят съвременната етноконфесионална карта на Балканите, убеден в лидерът на ДПС.

Той е на мнение, че множествеността на Балканите е дадена свише и затова трябва да бъде приемлива по право. "Лихвите на времето и паметта на жертвите в Сребреница отдавна са транспонирали правото на Балканите да бъдат част от ЕС. ЕС трябва да приюти в общия си дом всички балкански народи. Това е най-сериозният отпор и на заплахите, които идват от Ислямска държава. Няма по-модерно оръжие срещу тероризма от солидарността между сърцата на хората. Балканите са мъдрост, натежала от историята, Сребреница е памет, която зове към обединена и единна Европа", посочи Лютви Местан.

Той заяви, че един от уроците от Сребреница, се отнася и за българските политици, защото зад етническия мир стои волята на обществото и политиците. Да го съхраним е наш политически дълг, добави председателят на ДПС.

"От ДПС отправяме силен призив към политиците от Европа за нова актуализирана стратегия за интегрирането на Западните Балкани в ЕС. На Балканите има проблеми, които трудно биха решени преди членството на определени страни в ЕС. Камбаната на Сребреница трябва да се чуе, а да чуем означава, да сме осигурили членството на Западните Балкани в ЕС. Тогава паметта на 8000 невинни жертви ще се успокои", категоричен бе Лютви Местан. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP