Месец преди Великден: Ще бъде ли по-скъпо агнешкото тази година в Благоевград

02 Април 2024 | 09:15
3 коментара
Общество
Благоевград
Месец преди Великден: Ще бъде ли по-скъпо агнешкото тази година в Благоевград

Великден наближава, а с него и подготовката за празничната трапеза. Ще бъде ли по-скъпо обаче агнешкото тази година?

По традиция българското месо запазва по-високи цени от вносното, а най-изгодно продължава да излиза купуването на живи агнета, уверяват животновъди.

Прогнозите за цените на агнешкото месо са тази година те да не са много по-различни от миналата или да са минимално повишени поне на българската стока.

Между 22 и 29 лева за килограм се продава агнешкото в момента в Благоевград, като прогнозата е да няма промяна в цената до Великден.

Гърците се готвят за "агнешка" инвазия у нас. Завърта се забавна "агнешка рулетка", след като поради високата цена на нашето производство се ориентираме към месото от Северна Македония, което излиза около 19 лв за килограм.

Гърците пък са в същата позиция като нас за Великден, заради по-високата цена на месото, гръцко производство. Поради тази причина южните ни съседи плануват да нападнат родните магазини.

Агнешкото месо за Великден там ще достигне 15 евро за килограм, съобщават местните фермери. Много от гръцките животновъди предпочетоха да изнесат на по-високи цени агнешко месо за католическия Великден в Италия, вместо да го предложат на собствения пазар.

Междувременно и на гръцкия пазар месец преди празника количеството от традиционното  агнешко месо е ограничено, а където го има, е на много висока цена.

Това променя и стратегията за празничната трапеза на комшиите - в анкети по темата много от гърците са категорични, че или няма да купуват агнешко за Великден, или ще си го позволят в силно ограничено количество.

Регионалните медии в Северна Гърция пък прогнозират, че гърците отново ще си пазаруват продукти за великденската трапеза от България и ще заредят колите си с по-евтин бензин.

Източник: Агенция "Фокус", БНР

Добавени коментари

Джумалия публикува:
02 Април 2024 | 11:14
Айде стига сте ни промивали мозъците с неверни сведения.Миналата седмица в Кауфланд агнешкото беше 18 -19лева .В Македония е между 14- 16лева.Проста математика при 12 лева живо излиза около 19лева трупно.
B.Mak публикува:
02 Април 2024 | 10:04
Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:---- https://do.my/bmaca
Бг публикува:
02 Април 2024 | 09:47
Със сигурност ще поевтинее. Ще падне някъде до към тридесет лева...

Добавете Вашия коментар

TOP