„Мерцедес”, „Хонда”, „Мазда” и „Мицубиши” са поредните производители в „Дизелгейт”

11 Октомври 2015 | 07:52
0 коментара
Общество
Мерцедес”,  Хонда”,  Мазда” и  Мицубиши” са поредните производители в  Дизелгейт”

„Мерцедес”, „Хонда”, „Мазда” и „Мицубиши” произвеждат автомобили, които изхвърлят много повече вредни емисии, докато вървят по пътя, отколкото в лабораториите. Това показаха резултатите от нови тестове. Четирите автомобилни гиганта се присъединиха към „Фолксваген” във все по-големия списък на компании, чиито дизелови автомобили са преминали успешно официалния регулаторен тест на ЕС в лабораторни условия, но не и на пътя в реални условия.

В Emissions Analytics са открили, че дизеловите автомобили, които те са тествали, са изхвърляли в атмосферата средно четири пъти повече азотен окис от позволеното. Според данните, с които се е сдобил в. „Гардиън”, моделите на Хонда изхвърлят шест пъти над лимита, докато други неназовани модели 4х4 са изхвърляли цели 20 пъти над разрешеното.

Ник Молден каза пред изданието, че проблемите с дизеловите коли на „Фолксваген” в САЩ „е хвърлил светлина върху малко по-различен проблем” в ЕС – „широко разпространените легални прехвърляния на лимита за емисиите”. „Що се отнася до азотния окис, дизеловите автомобили са средно четири пъти над законния лимит. Това е така заради снизходителния характер на тестовия цикъл в ЕС”, казва още той.

Проблемът е във факта, че колите са направени така, че да се представят по-добре в лаборатории, отколкото на пътя, но няма доказателства, че нелегална дейност.

Междувременно, очаква се „Фолксваген” да започне да изтегля милиони дизелови автомобили от пазара през януари, за да отстрани устройство, с което се лъже теста за емисии, и те да бъдат приведени в съответствие с правилата против замърсяване на засегнатите страни.

Това са около 11 милиона автомобили по света./Блиц

Добавете Вашия коментар

TOP