Менда Стоянова: Искров се опитва да запази реномето си

24 Юни 2015 | 08:45
0 коментара
Общество
Менда Стоянова: Искров се опитва да запази реномето си

С вчерашното си писмо Иван Искров се опитва да запази своето реноме и своето сиви. А след това ще се опита да се забрави случаят КТБ.

Това заяви Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия, пред бТВ.

Преизбрахме Искров за втори мандат защото натежаха аргументите да не се създава нестабилност в банковата ни система, натежаха и аргументите че Европейската централна банка даде референции за него, поясни Стоянова.

"По казуса КТБ на първо място е виновен собственикът на банката. На второ място е БНБ и надзора на банката, които допуснаха това. Скоро ще излезе одитът и ще се види, че това не е било банка, а пирамида", увери Менда Стоянова.

Вчера на бюджетна комисия ние приехме законопроекта за разкриване на банковата тайна на банките в несъстоятелност. Смятам, че тази седмица ще го приемем и в зала, уточни председателят на бюджетната комисия.

"БНБ е отворена институция и всеки от кандидатите за гуверньор може да отиде там да се информират, ако наистина искат да станат управители", коментира Стоянова информациите, че кандидатът, издигнат от ГЕРБ, Димитър Радев се е срещал с Искров в сградата на БНБ. Стоянова увери, че Радев не е политическо назначение. "Той е бил зам.-министър по времето на 6 правителства и не е бил зависим", каза Стоянова и добави, че след това той е работил в МВФ. Искров беше политик и след това избран за управител на БНБ, сега кандидатите не са политици, каза тя.

За заплатата на Искров Стоянова препоръча да се иска информация по закона за достъп до информация. Не са космически цифрите, шефът на БНБ взима по-малко от някои шефове на големи банки, увери Стоянова и подчерта, че законът не й разрешава да огласи заплатата на гуверньора.

БГНЕС припомня, че вчера Искров изпрати писмо до председателя на НС, в което заяви, че подава оставка, считано от 10 юли, и препоръча парламентът по-бързо на направи избор на нов управител на БНБ. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP