Мелнишки вечери на поезията 2020

22 Юни 2020 | 10:21
0 коментара
Култура

Приказният град Мелник събра за поредна година поети от България и съседни страни. Конкурсът Мелнишки вечери на поезията обединява красотата на словото от 2000 година, когато се провежда за първи път.

По традиция и тази година бяха връчени награди за стихотворения на свободна тема, посветени на град Мелник, награда „Горчиво вино“, по едноименното стихотворение на Евтим Евтимов и награда, посветена на поета Кръстьо Хаджииванов.

Ежегодният международен конкурс бе открит от кмета на Община Сандански – Атанас Стоянов, който поздрави всички присъстващи на поетичния фестивал. Гостуващите поети имаха възможност да се насладят на поетически четения и съвременни творчески послания, потопени в невероятната атмосфера на вълшебен Мелник.

Международното жури в състав, с председател поетесата Надежда Захариева и членове Гордана Йович Стойковска /Р. Северна Македония/ и Денко Рангелов /Р. Сърбия/, определиха големия победител и носител на голямата международна награда „Мелник“ за цялостно тврочество и развитие на южнославянските литературни и културни връзки да бъде връчена на Никола Вуколич от Баня Лука, Република Сърбия. Първа награда за поезия спечели Деян Кръстески – Босна и Херцеговина.

За своите стихотворения бяха отличени с награди за млади поети – Цветелина Митова и Мария Христова-Карастоянова от град Сандански, както и творци от Р. Северна Македония и Словения.

Паун Гашев от Петрич получи новоучредената награда на името на поета Кръстьо Хаджииванов, Елена Дафова – наградата „Горчиво вино“, а сръбският поет Слободан Мартинович бе отличен за стихотворението си за град Мелник.

Поетичната вечер завърши с чаша пенливо мелнишко вино и пожелания за нови срещи и красиви стихове!

Добавете Вашия коментар

TOP