Междуведомствената комисия отпуска пари за укрепване на свлачището над Благоевград

30 Януари 2021 | 19:17
0 коментара
Бизнес

Премиерът Бойко Борисов, заедно с министрите на регионалното развитие и на околната среда и водите, посети голямото срутище в Искърското дефиле. Той заяви, че се надява от сряда пътят да е освободен от срутилата се скална маса.

Борисов отбеляза, че на много места в България има подобни рискови зони, но правителството продължава да отпуска целево финансови средства за справяне с проблема. „Почти всяка сряда на заседание на Министерския съвет заделяме десетки милиони за свлачища, срутища, ремонти по старите трасета. За съжаление такава е природата в България“, посочи министър-председателят. Той уточни, че днес сутринта е разговарял с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски като му е разпоредил още в понеделник да свика Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Комисията ще обсъди необходимата помощ както за свлачището в Елисейна, така и за други подобни опасни места в страната, като огромното свлачище над Благоевград. „Може би 5-6 са належащите свлачища, за които трябва да се вземат спешни мерки“, добави министър-председателят и подчерта, че още в сряда на правителственото заседание ще бъдат отпуснати нужните средства на общините.

Премиерът изтъкна трудните условия, при които работят геолозите, алпинистите и строителните екипи. Бойко Борисов добави, че не спират дейностите за укрепването на срутището на пътя за Рилския манастир. Там в рамките на заделеното финансиране ще бъде изградена т. нар. „тунелна шапка“, която ще отвежда евентуално паднали скали.

bnr.bg

Добавете Вашия коментар

TOP