Между ретроградния Меркурий и подредбата на планетите: Партиите са подготвят за местните избори

16 Септември 2023 | 09:36
0 коментара
Политика
България
Между ретроградния Меркурий и подредбата на планетите: Партиите са подготвят за местните избори

Подготовката за местните избори продължава с пълни обороти. Тази седмица приключи регистрацията за всички партии и коалиции, които желаят да участват във вота. На 26 септември пък е последният ден, в който ще могат да се издигат кандидати за кметове. В парламента политическите сили също се подготвят усилено.

Двете най-големи политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приеха различна стратегия по отношение на представянето на своите кандидатури.

ГЕРБ продължават да не обявяват имената на кандидатите за най-големите градове – София и Пловдив. Днес лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че кандидатурите ще станат ясни, след като премине ретроградния Меркурий.

ПП-ДБ вече обявиха кандидатурите си за София и Пловдив. Това са Васил Терзиев и Ивайло Старибратов. На въпрос дали е имало напрежение вътре в коалицията при разпределянето на кметските позиции Ивайло Мирчев обясни, че двете партии водят разговори и решават кои са най-добрите кандидати за различните градове.

От "Възраждане“ бяха категорични, че залагат на "работохолици“. Лидерът на третата политическа сила Костадин Костадинов заяви, че той и партията му са готови отдавна.

Делян Пеевски пък каза, че ДПС е на финалната права. Той обеща, че веднага, след като всички кандидати са ясни, те ще бъдат обявени.

БСП също е почти готова със своите кандидатури. Левицата вече определила 138 кандидати, а през утрешния ден се очаква да станат ясни и останалите. Корнелия Нинова обясни, че се залага както на опитни хора, така и на млади. От петата политическа сила ще приоритизират социалната политика, създаването на общински предприятия, които да поемат комуналните услуги, здравеопазването и образованието, особено в районите, където хората са лишени от такива услуги, чистотата с обществените поръчки, недопускането на корупционни схеми и други.

"Има такъв народ“ също са на финалната права. Ивайло Вълчев обяви, че през следващата седмица всички кандидатури ще станат ясни. Той обясни, че от партията ще имат собствени кандидати в по-голямата част от областните градове, а структурите им по места работят с огромна автономност.

За разлика от ГЕРБ, от ИТН не се притесняват от лунната фаза, както и от подредбата на планетите. Те ще продължат с първоначалния си план.

Източник: ИА "Фокус" 

Добавете Вашия коментар

TOP