Мехомийски мераклии пазят фолклора и традициите на Разлог

08 Април 2024 | 09:43
0 коментара
Култура
Благоевград
Мехомийски мераклии пазят фолклора и традициите на Разлог

Любовта към фолклора, народната песен и тамбурата събира Иван Жегов, Георги Кадев, Иван Кирев и Петър Кулин от Разлог. Преди две години те стават част от мъжката група по тамбура „Мехомийски мераклии“ към читалището в Разлог. Художествен ръководител на групата е народният певец и музикален редактор в Радио Благоевград д-р Милко Бошнаков.

Читалището в Разлог се превръща в притегателен център за мехомийските мераклии от града, а тамбурата и музиката се оказват детската им мечта, която успяват да сбъднат.

Освен упоритост, труд и безброй репетиции, успехът на групата  „Мехомийски мераклии“ се крие в мерака им за музиката, споделя Георги Кадев:

“Основното нещо което ни е довело тук и ни задържа се съдържа в името на групата. Просто имаме мерак да свирим на тамбура“.

Часове тренировки и не рядко скъсани струни се крият зад успеха на мехомийските мераклии, докато се научат да свирят на тамбура, но те са единодушни, че уменията си дължат на ръководителя на групата и неговата отдаденост.

„Бяхме решили да се научим да свирим една две песни, но вече минаха две години, а песните са много“, споделя Иван Кирев.

Нерядко сцената в Разлог се оказва обща и за мехомийските мераклии и за децата от школата по тамбура към читалището.

Стожерът на групата по тамбура и основният виновник тя да бъде създадена се оказва секретарят на читалището – Велина Кулина.

И както се оказва, песните които свирят мехомийските мераклии са много, а чрез тях ще продължат да съхраняват фолклора и традициите на Разлог. /БНР

Добавете Вашия коментар

TOP