Механджиите в Банско организират празник с уникални традиционни ястия

01 Септември 2021 | 13:09
0 коментара
Култура


Елате и опитайте вкусни традиционни гозби, приготвени от задругата на банските механджии „Уникално Банско“ за празника, който ще се състои на 04-06 септември.
Гарантираме, че ще преживеете едни ценни моменти с местната кухня и фолклор, което ще ви накара да се върнете отново при нас.

Отколешна традиция в Банско било хората да се събират на разкръстиците – там, където тесните улички на града се пресичат на малък площад. Хората се срещали там да се видят и да се забавляват. Днес техните потомци се опитват да възродят стари традиции, да покажат  специфични неща от местния бит и култура, разказа за „Агрозона“ Зорка Тумбакиева, организатор на кулинарния празник.

„Механджиите, които ще участват, трябва да са собственици, а не наети хора в механите си, за да го приемат като много лично участие“, посочи тя и допълни: „Спецификата на банската кухня е свързана с месни продукти. Понеже хората са били изключително заети на полето, банската кухня се приготвя бързо и се изпича дълго. Известни сме с ястия, които се правят с много неща с много любов и се готвят дълго време. Такъв е чомлека, капамата, печените чевермета. В миналото е било много важно, като се върнат от работа, вечерята да е готова“.

Банско е известно и с мезетата, а един от най-забележителните сред тях е Банският старец. Тайната на уникалния му вкус е в дивия кимион, който се бере в гората. Тук му казват чимион.

Всяко ястие трябва да се приготвя бавно и продължително, за да се съберат вкусовете на различните продукти. И тези вкусове трябва да са съчетани умело. Били са предназначени за трапезата на банскалиите, когато са празнували всеки свой празник, затова винаги трябва да е много вкусно.

Единственото ястие, което може да се опита само тук в Банско, е баницата с ориз. „Не съм го виждала никъде другаде“, казва Зорка Тумбакиева и допълва: „Тя бива няколко вида – със сирене или със захар. Баницата с ориз се прави с кори, за плънката се сварява оризът с мляко, като сутляш. Майка ми я правеше сладко-солена, ние у дома обичаме да смесваме вкусовете, това много ни допада. Като се свари оризът, се разбъркват яйца, нареждат се върху корите, нарязва се приготвената баница и се изпича. След това се залива с олио и отгоре се поръсва с пудра захар“.

Друго ястие, с което Банско е много извесно, е цалувачи – червено цвекло, което може да се консервира за зимата в буркан с малко сол. Цвеклото се нарязва на парченца, запържва се с малко брашно, с много чесън.

„Характерен за Банско е кустурета, така се нарича в Банско бобът.  Сварява се и се запържва да се получи гъст. Отгоре се слага пържена сланина. Това е традиционно банско ястие, което вероятно са правили банскалии, когато са ходели на нивата. То е гъсто ястие, което са носели в ушавки, глинени съдове, за да стигне до нивата и да не се разлива. От сладките неща специфични са кукурините, на бански диалект означават къдрици. Използват се кори за баница, които се прегъват на панделки, пържат се в мазнина и се поръсват с пудра захар. Стават хрупкави и много приятни на вкус“, казва Зорка Тумбакиева.

„В Банско се е пиело много вино. Ракията е дошла по-късно. Ние не сме винарски район, но банските търговци, кираджиите, са пренасяли вино от Мелник в големи количества. Това, което банскалии са си правели тук от питиетата е шербетът – забъркват оцет със захар и вода. Друго популярно питие е била матеницата, или мътеница, като разхладителна напитка през лятото“, допълва дамата с корени от Банско.

„Пъстротата ще бъде в цялата си палитра, но най-важното е тази инициатива да сложи начало на една хубава традиция с представяне на уникални ястия от Банско. На 1-ви август да бъде весело и вкусно, по този начин местните механи ще направят един подарък на града, жителите и гостите му, да помогнем на местния туристически бизнес“, по думите на Зорка Тумбакиева.

„Банските механи са сертифицирани, всеки е минал през проверка на РЗИ, от много време няма нито един ново регистриран заразен с коронавирус. Така че, очакваме гостите си“, каза Зорка Тумбакиева./пирин прес/

Добавете Вашия коментар

TOP