Мегаделото "Червеи" се пука по шевовете

03 Декември 2015 | 06:26
0 коментара
Общество
Мегаделото Червеи се пука по шевовете

Четирима знакови свидетели се явиха вчера по т.н. мегадело "Червеи". Заседанието на съда не уважи в лично качество единствено Владимира Янева, която не се е появявала и не е говорила публично от началото на скандала с разговорите ѝ с Румяна Ченалова.

В съдебната зала показания дадоха бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, бившият главен секретар Светлозар Лазаров, бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев, компютърния специалист Станислав Дойчев и Ваня Стефанова.

Съдът трябваше да разпита и скандалната съдийка Владимира Янева, но тя не се появи в залата и беше представлявана от адвокат.

Подсъдимият Тодор Костадинов обаче изслуша показанията на всички свидетели в присъствието на адвоката си Людмил Рангелов.

В съдебната зала безпрецедентно по дело, в което става дума и за квалифицирана информация, бяха допуснати журналисти, които присъстваха на цялото дело и зададоха много въпроси на свидетелите извън залата.

Веднага след като разпита на Писанчев в залата приключи и той отговори подробно на журналистически въпроси пред нея, в Съдебната палата постъпи сигнал за бомба и тя беше опразнена от органите на реда.

От отговорите на Йовчев, Лазаров и Писанчев по делото стана ясно, че проверката на компютърните системи в МВР е станала по сигнал, че има нерегламентирани влизания. Вътрешното министерство се е обърнало за помощ към ДАНС, откъдето са пристигнали трима специалисти, за да проверят сигналите.

Сигналите до Цветлин Йовчев са били устни, стана ясно от показанията му, а специалистите от ДАНС са се заели със случая, защото проверката не можела да бъде оставена в ръцете на хора, които трябва да бъдат проверени.

Прокуратурата се опита да злепостави Йовчев, като представи докладна записка, според която проверката на ДАНС щяла да застраши сигурността на системата на МВР, но ексвътрешният министър категорично отхвърли истинността на документа и заяви, че е създаден със задна дата от служителя Иван Димитров, който той е уволнил, защото не се справял с работата си и защото общувал с хора, които кандидатствали по обществени поръчки на МВР.

От отговорите на свидетелите стана ясно, че Светлозар Лазаров не е имал нищо общо с аферата "Червеи" и след това той обвини парламентарната комисия, която по внушение на ДСБ и на Атанас Атанасов го е забъркала в скандала, за да го отстрани от поста, тъй като му предстоял 5-годишен мандат.

Той обвини директно Атанасов, Радан Кънев и Христо Иванов, че в момента клатят държавата. А на въпрос дали е човек на ДПС, отговори, че е човек и на ДПС, и на БСП, и на служебното правителство, и на ГЕРБ, защото е работил с тях.

От отговорите на Йовчев стана ясно, че само хората, които имат пълен достъп до системата на МВР, могат да влизат нерегламентирано в нея, но и да предоставят пароли на външни лица. Министърът обаче не знае кои са тези хора. Но уточни, че в тази система е влизано по искане на търговски банки, които искали да разберат дали сред желаещите да получават кредити има криминално проявени. След това получил сигнал за други нерегламентирани посегателства на системата.

Извън залата Йовчев уточни, че по такива начини от системата е била събирана информация за Бойко Бъорисов и за самия него преди те да влязат в МВР. Ексвътрещният министър обвини наследника си Веселин Вучков и Атанас Атанасов, че са изфабрикували делото "Червеи" по политически причини, първо, за да овладеят властта, а сега - за да овладеят МВР и съдебната власт. Той нарече делото "измама, фалшиф балон, който ще се спука", а думите на Атанасов по случая - "глупости" и "помия", от която е започнал целия скандал.

И според Йовчев, и според Писанчев между делото "Червеи" и сегашните скандали покрай разговорите на съдийките Янева и Ченалова има връзка, а кукловодите са корпорации и олигарси.

Писанчев също заяви извън залата, че делото "Червеи" е изкуствено създадено и започнало с много голяма лъжа. Той допълни, че вече е ясно, че няма никакви 1000 подслушвани от тогавашните протестиращи, че изобщо не е извличана информация от системата на МВР и че това е поръчана война, но не знае от кого.

Писанчев обаче бе категоричен, че вчерашната порция разговори между Ченалова и Янева не случайно е излязла точно ден преди делото "Червеи" и разпита точно на тези свидетели. И допълни, че също е на мнение, че някой се опитва да клати държавата.

Пред БЛИЦ адвокатът на Тодор Костадинов поясни, че целта на прокуратурата е да докаже, че сигнали за нерегламентирано влизане в системата на МВР не е имало и те са измислени. А според него защитата ще докаже, че някой е злоупотребил с паролата на Тодоров и я е предоставил на външни лица.

Делото трябва да приключи на 10 декември, когато ще се представят и експертизи.

Ива Николова, БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP