Медиците от Спешна помощ искат първа категория труд

09 Ноември 2022 | 12:18
0 коментара
Общество
Медиците от Спешна помощ искат първа категория труд

Продължава протестът в Спешната помощ. В понеделник бе обявен мълчалив, но оглушителен протест с включване на звуков и светлинен сигнал за 3 минути. Той ще продължи до 13 ноември в цялата страна и независимо къде се намират линейките, в 12 часа ще включват звуков сигнал в знак на протест.

Протест на спешните медици, настояват за достойно заплащане и подобряване на условията на труд

Медиците настояват за достойно заплащане, промяна на категорията труд и приравняване с тази на полицаите и пожарникарите, набелязване на конкретни и реални стъпки за привличане на специалисти в системата на Спешна помощ, осезателно подобряване на условията за работа. 

Кристина Манчева, медицински специалист от „Спешна помощ“ – София, каза пред БНР, че протестът не е нито политически, нито синдикален:

„Само от екипите на Спешна помощ е организиран. Проблемите са натрупани в годините назад, много години. Не ни приемат на сериозно. Не желаят да се направи една държавна програма и стъпка по стъпка да приключим тези натрупани проблеми в спешната помощ, която е част от националната сигурност на България. Единен телефон 112, полиция, пожарна и спешна помощ. Пожарната и полицията са първа категория труд, а ние, спешната помощ, сме трета категория“.

Асен Меджидиев: В Бюджет 2023 заложихме над 55 млн. лв. за увеличение на заплатите в Спешна помощ и РЗИ

Манчева изказа благодарност на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев, „който успя да се пребори и да ни даде тези пари, но те са до края на годината“:

„Разбираме, че има предложени и заложени пари в Министерството на финансите за догодина, но те не са гласувани, не са одобрени. Ние нямаме приет бюджет. Нямаме нищо черно на бяло“. 

Медиците настояват Комисията по здравеопазване в Народното събрание да разгледа искането им за промяна на категорията на труда им и то да бъде гласувано от депутатите.

В писмо до медиите медиците от Спешна помощ предупредиха, че ако не бъдат чути, инициативата им ще премине към следващи действия./бнр

Добавете Вашия коментар

TOP