Медицински центрове искат по 15 лв. за сертификат за ваксина

27 Март 2021 | 13:11
0 коментара
Общество

Въпреки че ваксинацията срещу ковид-19 е безплатна, се оказа, че в страната масово се събират по 15 лв. за издаване на сертификат за имунизация, съобщи БТВ.

Като член на СИК, Христина Славова има поставени две дози ваксина и отива във ваксинационния център в Поморие, за да получи сертификат. "Беше ни казано, че ваксините са безплатни, по пък удостоверенията се заплащат. Другият вариант, при който мога да си извадя въпросния сертификат за ваксинация, е чрез електронния портал. Но този електронен портал изисква квалифициран електронен подпис, а аз нямам такъв", обясни тя. Мнозина отказват да заплатят сумата.

 "Това е една глобална политика, че ваксинацията е безплатна… изведнъж се оказва, не знам дали на местно или на по-високо ниво, че този сертификат трябва да се заплати", добави Христина Славова. Тя е подала жалба в здравната инспекция.

Според здравната инспекция събирането на такса за издаване на сертификат за ваксинация не е редно. От сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас обаче контрираха, че тази услуга не се заплаща от здравната каса и като частници могат да сформират каквато цена преценят.  

Добавете Вашия коментар

TOP