Мечка с малки меченца нахлу в двора на стринката на гоцеделчевския кмет Вл. Москов в с. Тешово

03 Ноември 2021 | 20:26
0 коментара
Общество
Мечка с малки меченца нахлу в двора на стринката на гоцеделчевския кмет Вл. Москов в с. Тешово

Поредно посещение на мечка стресна жителите на хаджидимовското с. Тешово. Миналия петък късно вечерта тя нахлула в двора на баба Яна Москова, която е стринка на гоцеделчевския кмет Владимир Москов, и разпиляла складираните пред къщата торби с оборски тор. Животното се уплашило, когато стопанката се разтропала, и се оттеглило. По следите на следващата сутрин хората забелязали, че била придружена от 2 малки мечета.

Миналия месец отново мечка потроши 26 кошера в с. Тешово и Ново Делчево и експерти обявиха, че причините за слизането на животните толкова ниско са завишена популация и липса на храна.

„Знаем за проблема и се опитваме с фуражи да изтеглим нависоко мечките, сложили сме им дори ябълки и мармалад”, коментира за „Струма” директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

В района на Тешово, Делчево и Гайтаниново ЮЗДП е заложило и фотокапани, но до момента животните ги заобикалят. На други места в района за спокойствие на собствениците на пчелини предприятието е монтирало и електропастири.

Дамянов уточни, че „ДГС Гоце Делчев” е в готовност да улови мечката, тормозеща Тешово, и да я откара високо в планината, но вариант с отстрелването й засега не се обсъжда.

„Проблемът е, че в България нямаме обективна информация за популацията на кафявата мечка”, призна директорът. Преди няколко месеца той предложил на Министерството на земеделието и храните да се направи национална таксация на защитения вид кафява мечка и да се осигури генетична проследимост на отделните екземпляри, защото само така ще може да има точна информация за броя и движението им.


През октомври мечка разпердушини 26 кошера в Тешово и Ново Делчево и се покри

Тази година пък се оказало, че от нападение на мечки страда не само България, но и другите балкански страни. Това станало ясно на Световното ловно изложение, което се проведе в Будапеща, и на него дори е договорено да се организира общобалканска среща по проблема, за да се вземе единно решение как животните да не безпокоят хората в домовете им.

Призивът на ЮЗДП е всеки, който види мечка в населено място, незабавно да информира за това съответното горско стопанство или да подаде сигнал на 112, за да се реагира своевременно.в.Струма

Мечка с малки меченца нахлу в двора на стринката на гоцеделчевския кмет Вл. Москов в с. Тешово

Добавете Вашия коментар

TOP