Мазета в частна кооперация в Благоевград и Транспортната гимназия в Разлог са единственните противорадиационни укрития в региона

11 Март 2022 | 08:10
0 коментара
Общество
Мазета в частна кооперация в Благоевград и Транспортната гимназия в Разлог са единственните противорадиационни укрития в региона

Мазе в частна кооперация в Благоевград е  единственото противорадиационно укритие, с което разполагат хилядите жители на областния център, става ясно от списъка, който МВР вчера публикува на електронната си страница. То е на ул. „Митрополит Борис“ №19, непосредствено до Второ ОУ. Според описанието е в задоволително състояние и може да се приведе в готовност за използване по предназначение в кратък срок (до една седмица) с влагане на незначителни финансови средства.

Няма никаква яснота обаче коя институция трябва да установи от какво точно „привеждане в готовност“ се нуждае бомбоубежището, кой трябва да плати за това привеждане – държавата или община Благоевград, която е посочена като негов собственик.

На адреса всъщност е кооперацията, в която апартаменти имат активни борци, като фамилия Шопови, Хаджииванови и др. Самото противорадиационно укритие е с квадратурата на половината кооперация, а другата половина са мазетата на собствениците, разказа за „Струма“ един от тях. То се намира зад тежка блиндирана врата, която е заключена, а самият ключ се съхранява някъде в „Гражданска защита“, но никой от живеещите тук не знае у кого е точно. По спомените им преди десетина години от „Гражданска защита“, която тогава беше звено в общината, направили ремонт, дори вкарали вътре някакви мебели, но преди 2-3 г. мебелите били изнесени и сега хората предполагат, че вътре в бункера няма нищо. Резервният му изход също е под ключ, но е още по-недостъпен, защото отпред хората са си наслагали дървата.

Второто и последно противорадиационно укритие на територията на област Благоевград се намира в гр. Разлог, на ул. „Христо Ботев” № 75, където е Професионалната гимназия по транспорт. Негов собственик е Министерството на образованието. Не успяхме да се свържем с директорката Магдалена Шекерлийска, за да каже къде е ключът от него и как е оборудвано, но според справката на МВР то също може с малко пари да се приведе в годен за използване бункер.

Общо в списъка на ГДПБЗН към МВР има 292 колективни средства за защита – скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние.в.Струма

ГДПБЗН - МВР публикува списък на общо 292 колективни средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние.

 

Предоставената информация за тяхното местонахождение е заради зачестили запитвания, уточняват от дирекцията. 

 

Целият списък: 

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP