Математици от цял свят на конференция в Благоевград

31 Януари 2024 | 14:45
1 коментара
Общество
Благоевград
Математици от цял свят на конференция в Благоевград

Благоевград е домакин на международна конференция по математика.

Организатор е Катедрата по математика в Югозападния университет. 104-та конференция по алгебра събира учени от Европа, Япония, Индия.  Ще се проведе в периода от 8 до 11 февруари в Университетския център „Бачиново“.

Поредицата от научни конференции „AAA – Arbeitstagung Allgemeine Algebra – Workshops on General Algebra“ е основана през 1971 г. в Дармщат, Германия. Оттогава са се състояли 103 конференции, организирани в Германия, Австрия, Чехия, Полша, Сърбия, Швейцария, Унгария, Словакия, Финландия, Люксембург, Италия и Естония, като за първи път ще се проведе в България. В научния форум ще вземат участие изявени учени в областта на алгебрата, докторанти и млади изследователи от различни университети от Австрия, България, Великобритания, Гана, Германия, Индия, Ирак, Иран, Йордания, Обединени арабски емирства, Португалия, САЩ, Сърбия, Тайланд, Турция, Украйна, Чехия, Япония.

Пленарни доклади на конференцията ще изнесат акад. професор д.м.н. Веселин Дренски от Българска академия на науките, проф. д.м.н. Витор Фернандес от Университета НОВА в Лисабон, Португалия, проф. д.м.н. Хайрула Айък от Университета Чукурова в Адана, Турция, проф. д.м.н. Драган Машулович от Университета в Нови Сад, Сърбия и проф. д.м.н. Ерко Лехтонен от Университета Халифа в Абу Даби, Обединени арабски емирства. Целта на събитието е да предостави възможност на участниците да обменят идеи и опит, да създадат нови научни контакти и да намерят партньори за бъдещо сътрудничество.

Добавени коментари

само питам... публикува:
31 Януари 2024 | 17:48
От АУБГ ще има ли участници?

Добавете Вашия коментар

TOP