Мастър шеф Е. Котева гостува в гимназията по туризъм в Благоевград, приготви „Яйца Бенедикт” и шарлота с гауда

23 Февруари 2022 | 14:27
1 коментара
Култура

Един от най-добрите майстор готвачи в страната ни Елица Котева гостува вчера в Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев” в Благоевград. Тя пристигна в училището малко след 9 часа сутринта, като бе предвидено срещата й с учениците да е в рамките на 60 мин. Откритият урок, включващ и демонстрация на живо, обаче бяха толкова ефектни и увлекателни, че мастър шеф Котева остана в учебния ресторант повече от 3 часа.

„Ще имате възможност да наблюдавате това, което се случва, и надявам се да бъдете все по-мотивирани за изучаваните от вас специалности”, обърна се към учениците директорът на ПГТЛП Д. Иванова и представи госта.

Е. Котева призна, че е изключително впечатлена от кухнята и поздрави директора Иванова, че е създала нещо наистина изумително. Мастър шефът не скри и задоволството си, че новопостъпилият учител по практика Иван Кутов, който също участва в демонстрацията, е действащ готвач. В непринуден разговор и успокоявайки ученици, че няма да ги изпитва, нито пък ще им пише оценки, топ кулинарката разказа за извървения път и 33-годишния си професионален стаж.

„Завършила съм кулинарен колеж в Швейцария. Не съм имала никаква представа какво означава жулиен, касерола… учила съм се през годините. Искам да ви кажа, че работата на вашите преподаватели е точно това: да ви дадат началния старт и чисто технологично как се случват нещата. Оттам нататък дали искате да се развивате, или просто да стоите пред компютрите – изборът е ваш. Аз лично много ще се радвам, ако поне с една частичка допринеса за вашето професионално ориентиране”, каза на гимназистите Е. Котева, която в момента е шеф на всички главни готвачи  във фирма с хотели във Велинград и по морето.

По отношение на избора на професия гостенката разкри, че е завършила Техникум по дървообработване, след това се е занимавала с фина електроника и съвсем случайно попаднала в един голям хотел, където се запалила по кулинарията. В колежа в Швейцария цялата първа година мила чинии, на втората чиракувала и чак след това започнала с теорията. Впоследствие наред с професионалното си развитие печели и конкурс измежду 250 кандидати и е единственият български готвач, изявяващ се в продължение на 6 години по националния ефир като водещ на кулинарна рубрика в предаването на Гала.

Влизайки в кухнята на ПГТЛП, Е. Котева показа стъпка по стъпка как се приготвят  „Яйца Бенедикт” – от препичането на филиите, пуширането на яйцата, до соса с майонеза и горчица. Не по-малко интригуваща бе и рецептата за шарлота с гауда, ягоди, авокадо, рикота, а учениците, както и обучаващите се за готвачи, сладкари, хлебари, така и от специалностите „Кетъринг” и „Организация на туризма и свободното време” стояха притихнали и „попиваха”.

 

Кулинарният експерт показа и ефектен трик как с помощта на стречфолио може да се настърже лайм, без кората да попада в дупките на рендето. А на финала призова ученици да изненадат родителите си, като им приготвят представеното топло предястие или десерт.

„За мен бе много интересно да видя всичките тези неща, дори и един обикновен кашкавал как може да бъде обработен и представен. Всичко е полезно, когато имаме удоволствието да работим с такива шеф готвачи, защото те ни предават от своя опит. Дори и сега, когато всичко приключи, разговорите, идеите, напътствията, който ни дават, са изключително ценни”, сподели впечатленията си от открития урок дванадесетокласникът в специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“ Дамян Грънчарски, който е сред най-добрите млади сладкари в страната ни и сега се изяви редом с мастър шеф Котева.

„Изключително съм впечатлена от усилията на директора и на целия екип, работещи с тези деца, в името на една кауза. Ние от бранша сме силно заинтересовани да бъдат привлечени тези млади хора”, коментира Е. Котева. Попитана от репортер на „Струма” дали родната кулинария има нужда от млади кадри – хлебари, сладкари, готвачи, мастър шефът отговори: „Категорично, браншът изпитва остра нужда. Статистиката сочи и експертите анализират, че освен от Украйна и Молдова, ще  започнем да вкарваме кадри и от Индия, Мексико. В този смисъл действително имаме крещяща нужда от млади кадри, още повече че това е професия, изискваща много продължително обучение”, заключи майстор готвачът и обеща отново да влезе в кухнята на училището.

Е. Котева пое и ангажимент да разговаря със свои колеги, за да организират съвместни изяви пред и за учениците на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост.

   

Източник: Вестник Струма

Добавени коментари

К.ур за БСП и Пиринско.бг публикува:
23 Февруари 2022 | 14:34
Сигурно е показала на бъдещите говнобъркачи и как да си бършат по-ефективно сополите в манджите както правят главните й готвачи по морето!

Добавете Вашия коментар

TOP